Annons

Annons

Wienerlängd med apelsin

En enkel och god wienerlängd med apelsinkräm och chokladglasyr. Går utmärkt att frysa och håller då minst två månader!


wienerlangd

Wienerlängd med apelsinsmak och mandel – recept

En ljuvligt god wienerlängd som passar lika bra till fikastunden som till födelsedagsfesten.

• 1 längd

Apelsinkräm
30 g mjukt smör
1 msk strösocker
½ dl bitter engelsk apelsinmarmelad

Annons

Deg
¼ pkt jäst, 12–13 g
1 dl kall mjölk
1 msk strösocker
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
mandelsplitter eller -spån efter smak
pärlsocker efter smak

Chokladglasyr
½ dl florsocker
1 msk kakao
1–2 tsk saft av apelsin

1. Apelsinkräm: Mixa samtliga ingredienser till en hyfsat jämn kräm med mixerstav och ställ åt sidan.
2. Deg: Smula jästen i en matberedare och lös den i mjölken tillsammans med sockret. Skär smöret i bitar och tillsätt i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en deg.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 20×30 cm, och bre ut fyllningen i mitten på längden, så att en tredjedel av rektangeln täcks. Vik över resten av degen från var sitt håll. Lägg längden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i 80 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägget och pensla längden. Strö över mandel och pärlsocker efter smak. Grädda i ugnen i 20 minuter. Låt längden svalna på bakpapperet.
5. Chokladglasyr: Rör ihop alla ingredienserna och ringla glasyren över längderna.
6. Skär längden i sneda bitar och njut!

Wienerlängden är godast på bakdagen men den går utmärkt att frysa om du väntar med glasyren. I frysen håller den i minst 2 månader.

Av Mette Ankarloo
Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...