Annons

Annons

Vörtbröd i långpanna

Vörtbröd i långpanna – enkelt att lyckas med! Årets favorit har smak av julens kryddor samt porter och julmust.


vortbrod

Lättbakat bröd med julens smaker

● ca 24 bullar

33 cl julmust
33 cl porter
50 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör eller margarinhe
1 dl honung
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk malen pomerans
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
ca 18 dl rågsikt
1 dl russin

Pensling

1 msk mörk sirap
1 msk vatten

Annons

1. Värm julmust och porter fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner matfettet.
2. Tillsätt honung, sirap, salt och kryddor. Blanda ner rågsikten och arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt russinen mot slutet och arbeta degen ytterligare 1 minut så att de fördelas jämnt. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter.
3. Arbeta samman degen lätt och stjälp ut den på mjölad arbetsbänk. Kavla ut till en rektangel och lyft över i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
4. Pricka degen och markera rutor med en kniv. Vill du göra bröden extra julfina mjölar du små pepparkaksmått och trycker en figur genom degen på varje ruta. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
5. Pensling: Blanda mörk sirap med vatten och pensla det färdigjästa brödet med blandningen.
6. Grädda brödet i ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20–25 minuter.
7. Låt det nygräddade brödet kallna på galler under bakduk.

Gilla Allers på Facebook

Tips! Låt gärna russinen dra i lite färskpressad apelsinsaft, julmust eller vatten ett par timmar innan de blandas ner i degen. De blir då mjuka, och det gör även brödet saftigare.

Av Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...