Annons

Annons

VITAMINGUIDE


vitaminguide

Bild: Shutterstock

Det finns en rad livsnödvändiga vitaminer som kroppen behöver, men inte kan producera på egen hand. Kosttillskott kan inte ersätta dem, utan vi måste få dem i oss via maten. Vår lilla vitaminguide ger dig översikt!

Annons

 

Vitamin A

Behövs för: Ögonen, huden, slemhinnorna.

Finns främst i: Lever, inälvsmat, margarin, smör, mjölk, krabba, morot, gröna bladgrönsaker, persika.

Vid brist: Nattblindhet, infektioner, blindhet.

 

B-vitamin

I B-gruppen ingår åtta vitaminer:

 

Tiamin – B1

Behövs för: Omsättningen av kolhydrater, för nerverna och musklerna.

Finns främst i: Bröd, mjöl, gryn, spagetti, griskött, fisk, bönor, gröna ärter.

Vid brist: Nervsjukdomen beriberi, hjärnskador.

 

Riboflavin – B2

Behövs för: Nedbrytningen av fett, kolhydrater och protein i kroppen.

Finns främst i: Mjölkprodukter, inälvsmat, ägg, fisk.

Vid brist: Irriterad hud och irriterande slemhinnor.

 

Niacin – B3

Behövs för: Cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater.

Finns främst i: Kött, lever, fisk, bröd, gryn, ägg.

Vid brist: Allvarlig brist kan leda till pellagra, en hudsjukdom.

 

Pantotensyra – B5

Behövs för: Samma som niacin.

Finns främst i: De flesta livsmedel.

Vid brist: Förekommer inte.

 

Pyridoxin – B6

Behövs för: Nerverna, proteinomsättningen.

Finns främst i: Inälvor, kött, fisk, banan, potatis, bröd, gryn.

Vid brist: Kramper, blodbrist, hudförändringar.

 

Biotin – B7

Behövs för: Cellernas ämnesomsättning.

Finns främst i: Lever, äggula, havremjöl, kött, fisk, ägg.

Vid brist: Förekommer inte, eftersom tillräckliga mängder normalt bildas av tarmbakterierna.

Behövs för: Cellernas energi, blodet.

 

Folsyra, folat, folacin – B9

Behövs för: Cellernas energi, blodet.

Finns främst i: Gröna bladgrönsaker, inälvsmat, torrjäst, nässlor, apelsin, blomkål.

Vid brist: Blodbrist, havandeskapsproblem.

Bra att veta: Vitaminet förstörs lätt vid kokning.

 

Kobalamin – B12

Behövs för: Blodet, nerverna, minnet.

Finns främst i: Lever, rom, skaldjur, kött, fisk.

Vid brist: Blodbrist, anemi.

 

Vitamin C – Askorbinsyra

Behövs för: Bindväven, sårläkning, ny energi till cellerna. Antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler (giftiga ämnen).

Finns främst i: Kiwi, citron, apelsin, broccoli, blomkål, vitkål, paprika, tomat, potatis.

Vid brist: Blödningar i tandköttet, dålig sårläkning. Skörbjugg.

 

Vitamin D

Behövs för: Benbildning, benstommen, tänderna, cellerna.

Finns främst i: Ål, sardin i olja, makrill, lax, sill, strömming, margarin, lever, tonfisk, äggula, D-vitaminberikade mejeriprodukter. Bildas naturligt i huden av solens uVB-strålar.

Vid brist: Missformat skelett hos barn (engelska sjukan/rakit), benvävnadsuppmjukning hos vuxna (osteomalaci).

Bra att veta: 10–15 minuter i solen dagligen under sommaren kan räcka för att bygga upp kroppens D-vitaminlager. Vintertid kan man underhålla nivån genom att äta fet fisk eller kosttillskott.

 

Vitamin E

Behövs för: Antioxidant som skyddar kroppens celler och vävnader mot fria radikaler.

Finns främst i: Solrosolja, rapsolja, margarin, ägg, lax, nötter, sesamfrön.

Vid brist: Brist är sällsynt hos människor.

 

Fleromättade essentiella fettsyror (förr vitamin F)

Består av bland annat linolsyra och linolensyra, som tillhör en egen grupp essentiella näringsämnen.

Behövs för: Kroppens vävnader och cellmembraner.

Finns främst i: Majsolja, solrosolja, lax, nötter.

Vid brist: Inlärningssvårigheter, minnesproblem, håravfall, eksem.

 

Vitamin K

Behövs för: Blodets koagulering, benens massa (bentätheten).

Finns främst i: Gröna bladgrönsaker, lever, njure.

Bra att veta: tillräckliga mängder bildas normalt av våra tarmbakterier.

Vitamin K påverkar blodkoagulationen, något som kan ha betydelse när man behandlas med blodförtunnande mediciner som Waran.

Källa: www.slv.sewww.ne.se



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...