Annons

Annons

Vilken äppelsort till vad?

Paj, mos, kaka eller bara äta som de är. Det finns så mycket gott att göra med äpplen, men vilken sort ska man använda till vad?


apple-aroma

Aroma och Amorosa

Aroma har en gröngul färg med röda inslag. Amorosa härstammar från aroma och har likvärdiga egenskaper men en rödare täckfärg.
Smak: Saftigt, syrligt och lite kryddigt fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning, i matlagning och till mos.
Säsong: Mognar i september.

Annons

apple-cox-orange

Cox’s Orange

En klassiker bland äppelsorterna med en gröngul grundfärg och en gyllene rostorange täckfärg.
Smak: Sötkryddig med en liten nötton.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i november.

Gilla Allers på Facebook

apple-discovery

Discovery

Ljusgrön bottenfärg med vackert röd täckfärg och något fet glans.
Smak: Saftigt, krispigt och fast fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning och i matlagning.
Säsong: Mognar i slutet av augusti.

apple-gravensteiner

Gravensteiner

Det finns en gul och en röd variant av sorten.
Smak: Vitt, krispigt och sötsyrligt fruktkött.
Passar till: Bakning, matlagning, mos, must och förstås att avnjutas naturella.
Säsong: Mognar i september.

apple-signe-tillisch

Signe Tillisch

Skalet är gulgrönt med skyddande fruktvax.
Smak: Saftigt och sött fruktkött med lite syra.
Passar till: Både matlagning och bak, samt som ätäpple.
Säsong: Mognar i mitten av september.

apple-katja

Katja

Äpplet är nästan helt täckt av vackert röd täckfärg med ett glänsande skal med skyddande fruktvax.
Smak: Fast och saftigt äpple med söt smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i början av september.

apple-ingrid-marie

Ingrid Marie

En klassiker bland äppelsorterna med en kraftigt rödbrun färg med ljusa punkter.
Smak: Gul-grön-vitt fruktkött med god arom.
Passar till: Godast att äta färska men passar även i matlagningen och till bak.
Säsong: Mognar i slutet av oktober.

apple-rubiola

Rubinola

Ganska ny äppelsort med gul grundfärg och gyllenröd täckfärg.
Smak: Fruktköttet är ljusgult och krispigt med saftig och syrlig smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i oktober men kan lagras ända fram till april.

Av Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson, J Pahlman/åth och Äppelriket

Testa något av våra härliga äppelrecept!

appelkaka-med-kokos
Äppelkaka med kokostopping

appelmos
Äppelmos i ugn

halsosam-appelkaka
Hälsosamma äppelkakan

apple-med-kolaknack
Ugnsbakat äpple med kolaknäck



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...