Annons

Annons

Fin valborgsmeny!

Välkomna våren med fyra rätter! Avokadosoppa, lax- och pilgrimscarpaccio och smördegssnittar är bara början...


Valborgsmeny

Avokadosoppa

● 4 pers ● 15 min

3 dl hönsbuljong
1/2 dl vispgrädde
1 mogen avokado
salt och peppar

Garnering

hackad persilja

1. Koka upp buljongen med grädde och låt koka i ca 5 minuter.

2. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur avokadoköttet.

Annons

3. Ta grytan från värmen och lägg i avokadon. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Om du vill ha soppan lite tunnare kan du tillsätta lite nykokt vatten.

4. Häll upp soppan i små koppar och strö över lite hackad persilja.

Tips!

Dubbla receptet om du vill servera soppan som förrätt.

Minipizzor på smördeg

● 4 pers, ca 8 st ● 25 min

1–1 1/2 platta fryst smördeg, ca 10×16 cm
1 dl tapenade, 100 g
1 kula mozzarella, ca 125 g
ca 8 cocktailtomater
olivolja
malen svartpeppar
1 msk torkad oregano

Garnering

rucola

1. Sätt ugnen på på 225°. Tina smördegsplattorna.

2. Kavla ut smördegsplattorna på lätt mjölat bakbord till dubbel storlek. Skär smördegen i strimlor, ca 4–5 cm breda, och lägg dem på plåt med ett bakpapper.

3. Fördela tapenaden i en sträng på mitten av smördegsbitarna. Skiva mozzarellan och tomaterna och fördela dem ovanpå. Ringla över lite olivolja och krydda med lite grovmalen svartpeppar och oregano.

4. Baka i ugnen tills smördegen börjar få lite färg, ca 15 minuter. Garnera med rucolasallad och servera som tilltugg.

Valborgsmeny

Lax- och pilgrimscarpaccio

Laxen ska ha varit fryst i minst 3 dygn före tillagning när den ska ätas rå.

● 4 pers ● 10 min

150 g fryst lax
4 frysta pilgrimsmusslor
några blad blandad sallad, ca 20 g
ca 20 g löjrom eller stenbitsrom efter smak
svartpeppar och flingsalt

Dressing

1/2 dl olivolja
1 msk japansk soja
1 msk balsamvinäger

1. Ta fram lax och pilgrimsmusslor så de blir lite halvtinade.

2. Fördela lite sallad på varje tallrik. Skär lax och pilgrimsmusslor i tunna skivor och fördela över salladen.

3. Toppa med rommen, svartpeppar och flingsalt.

4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över carpaccion direkt före servering.

Valborgsmeny

Oxfilé i sötstark sås med potatiskaka

Hoisinsås är en sötstark sås med smak av röd chilipeppar. Du hittar den på den asiatiska hyllan i välsorterade matbutiker.

● 4 pers ● 50 min

600 g oxfilé eller rostas i hel bit
salt och peppar
smör till stekning

Potatiskaka

700 g potatis av fast sort
1 knippa grön sparris
3 dl finriven lagrad grevéost
salt och malen svartpeppar
2 dl grädde
2 ägg

Marinad

1 1/2 dl hoisinsås
2 msk sesamolja
3/4 dl sweet chilisås

Servering

sallad
kokt sparris

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Börja med potatiskakan. Koka potatisarna med skalet på i lättsaltat vatten i 12 minuter. Ta från värmen, häll bort vattnet och låt svalna något.

3. Skär av den nedersta biten på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll bort vattnet och spola den kall.

4. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, 4–5 mm tjocka. Fördela hälften av potatisen i en smord avlång brödform. Fördela hälften av sparrisen (spara resten till garnering) och hälften av osten ovanpå. Krydda med lite salt och peppar. Fördela resten av potatisen över och tryck till med en stekspade.

5. Blanda ihop grädde och ägg i en bunke och häll ner i formen så att det knappt täcker potatisen. Strö över resten av osten och grädda potatiskakan i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut formen och sänk värmen i ugnen till 175°.

6. Krydda köttet med salt och peppar runtom och stek det gyllenbrunt i smör i en stekpanna. Efterstek köttet i ugnen tills innertemperatur är 58°, 12–15 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter. Värm potatisen i ugnen några minuter om det behövs.

7.Marinad: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Skär köttet i tunna skivor och lägg ner i marinaden i ca 5 minuter.

8. Fördela köttet på tallrikarna med en skiva av potatiskakan och servera marinaden och sparrisen till, samt en sallad.

Valborgsmeny

Äppeltarte

De är godast varma men går även att avnjuta ljumma eller kalla.

● 4 pers ● 35 minuter

2 plattor fryst smördeg, ca 10×16 cm
1 äggula
1 syrligt fast äpple
ca 1/2 dl rörssocker

1. Sätt ugnen på 200°.  Tina smördegsplattorna.

2. Kavla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord. Skär ut två kvadrater, ca 7×7 cm, ur varje platta. Pensla ovansidan, ca 7 mm in från kanten, med äggula. Skär ca 7 mm tunna remsor av resterande deg och tryck fast dem längsmed kanten på kvadraterna. Pensla degstrimlorna med äggula.

3. Skala äpplet och dela i klyftor. Skär bort kärnhuset och skiva äpplet tunt.

4. Fördela äppelskivorna på degplattorna. Strö över sockret och baka i ugnen tills smördegen får en fin färg, 12–15 minuter.

Fryst gräddkräm med kaksmulor

● 4 pers ● 20 min + tid i frysen

2 äggulor
1/2 dl rörsocker
2 dl grädde
2 msk lönnsirap
1 dl krossade kakor av choklad

1. Vispa äggulorna och sockret poröst och skummigt med en elvisp.

2. Vispa grädden hårt och tillsätt tillsammans med lönnsirap. Rör om.

3. Varva kaksmulor och krämen i glas. Ställ i frysen i ca 4 timmar. Låt stå framme i 15 minuter före servering, den ska vara fryst men inte stenhård.

 

Klicka på bilden som kommer du till ett recept på en fantastiskt god tårta till valborg:

Godaste tårtan till valborg


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/