Annons

Annons

Underbart gott brytbröd

Här ett alldeles fantastiskt smakrikt och härligt bröd som du bara måste baka!


Annons

brytbrod

● 6 pers

25 g jäst
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan
3 msk kvarg
1 dl vatten
2 dl morotsjuice
5 ½ dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl

Fyllning
ca 125 g fetaost
2 dl kärnfria gröna oliver, ca 300 g
5–6 skivor lufttorkad skinka, ca 80

Garnering
1 msk havssalt

1. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med salt, timjan och kvarg. Värm vatten och morotsjuice till fingervarmt, 37°. Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
2. Tillsätt vetemjölet och dinkelmjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg för hand eller i en matberedare. Låt degen jäsa under en handduk i 60 minuter. Sätt ugnen på 180°.
3. Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och tryck försiktigt ut degen till en stor rektangel, ca 2 cm tjock.
4. Fördela fyllningen jämnt över brödet. Börja med fetaost, sedan oliver och till sist skinkan.
5. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär den i 12 bitar. Lägg ihop bullarna, kant i kant, med snittytan upp på en mjölad eller bakpapperklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter.
6. Strö över havsalt och baka i varm ugn i 20–25 minuter. Kasta in en skvätt vatten på ugnens botten för en extra knaprig brödyta. Du kan även lägga in några isbitar.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…