Annons

Annons

Underbara vaniljflätor

Vaniljflätorna är inte bara fantastiskt goda utan även härliga att titta på. En uppgraderad variant av en klassisk favorit!


vaniljflator

Fina vaniljflätor

● 12 st

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
7–8 dl vetemjöl

Fyllning

60 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker

Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker

1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen och lös den i mjölken. Rör i resten av degingredienserna och arbeta till en smidig deg. Täck degen med ren bakduk och låt jäsa i 1 timme.
2. Blanda smör, socker och vaniljsocker. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 25×50 cm.
3. Bre på smörblandningen. Vik degen på på bredden och skär tvärsöver i 12 långa bitar. Vrid längderna, vik på mitten och vrid igen. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
4. Låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda flätorna i ca 10 minuter.
6. Låt svalna på galler under bakduk.

Av Mette Ankarloo
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…