Annons

Annons

Chokladcupcakes med läcker topping

Lyxiga muffins med extra allt – choklad, kaffe, banan och karamelliserade jordnötter. Oemotståndligt goda!


Chokladmuffins

Chokladmuffins med banan och jordnötter

 10–12 st  45–50 min

Muffins

3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver
50 g smör
1 dl gräddfil
3 msk kallt kaffe
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
1–2 bananer, skivade

Annons

Chokladtopping

50 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
125 g färskost
2 msk kallt kaffe

Karamelliserade jordnötter

100 g jordnötter
2 msk vatten
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver vitt och pösigt i en bunke.
2. Smält smöret, häll i gräddfil och kaffe och blanda med den pösiga äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kakao och vänd försiktigt ner i smeten.
4. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Lägg ca 3 bananskivor på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
5. Blanda rumsvarmt smör med florsocker, vaniljpulver, kakao och färskost till en krämig smet. Smaka av med kaffet till önskad konsistens och smak.
6. Karamelliserade jordnötter: Lägg nötterna i en stekpanna och rosta i några minuter på medelhög värme. Lägg jordnötterna åt sidan. Värm vatten och socker i en stekpanna och rör om tills sockret smälter utan att det kokar.
7. Låt sockerblandningen småkoka utan omrörning tills den är gyllenbrun. Lägg jordnötterna på bakpapper och häll sockerblandningen över – låt stelna. Hacka de karamelliserade jordnötterna grovt.
8. Bre ut chokladtopping på avsvalnade muffins och strössla över jordnötterna.

Av Louise Bondebjer Bild: Sophie Håkansson

Gilla Allers på Facebook

Fler recept

citronkladdkakautvald
Söt och syrlig citronkladdkaka

Parontosca
Päronkaka med knäckig tosca

skansk-appelkaka
Skånsk äppelkaka med vanilj



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...