Annons

Annons

Ugnsstekta äpplen med kolasås

Vilken läckert dessert! Varmt äpple med god fyllning av kanel och nötter samt toppad med kolasås.


Ugnstekta äpplen med kolasås recept

Godaste desserten till jul! Ugnsstekta äpplen med en fyllning av nötter och kanel samt toppad med kolasås och grädde.

Ugnsstekta äpplen med kolasås – recept

Julens bästa recept på dessert med varma äpplen i ugn! Här får du ett enkelt recept på ugnsstekta äpplen med kanel, nötter och kolasås.

● 8 pers

8 äpplen

Fyllning
1 dl hackade valnötskärnor
1 dl hackade hasselnötskärnor
1 tsk malen kanel
50 g smör eller margarin
½ burk karamelliserad mjölk à 397 g

Servering
2 dl vispgrädde
½ burk karamelliserad mjölk à 397 g

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Fyllning: Hacka valnötter och hasselnötter och lägg i en bunke. Tillsätt kanel, matfett och den halva burken med karamelliserad mjölk. Rör om till en slät massa.
3. Ta bort skaften på äpplena och jämna eventuellt till bottnen så att de står stadigt. Ta ut kärnhuset, från flugan sett, med en äppelpip. Undvik att trycka rakt igenom eftersom fyllningen då rinner ut under gräddningen. Gröp ur lite extra med en tesked så att fyllningen får plats.
4. Ställ äpplena i en ugnsfast form och pricka dem lätt så de inte spricker under gräddningen.
5. Fördela fyllningen i äpplena och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills de känns mjuka.
6. Vispa grädden och vänd slarvigt ner den sparade karamelliserade mjölken så att den blir strimmig. Servera kolagrädden till de nybakade äpplena.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…