Annons

Annons

Festlig lax under krämigt osttäcke

Att laga hel lax i ugn är perfekt om ni blir många till bords – vår tillagas under ett krämigt osttäcke ihop med rotfrukter.


ugnsbakad-lax-med-rotfrukter-recept

Allt gott i en form – lax under krämig osttäcke och rotfrukter blandat med äpple och lök.

Ugnsbakad lax med rotfrukter – recept

Laga vårt enkla och supergoda recept på ugnsbakad lax med rotfrukter, äpple och lök!

• 6–8 pers • 1 tim

ca 1 kg laxsida med skinn
salt och peppar

Ostkräm
200 g naturell färskost
2 dl turkisk yoghurt
2 dl smakrik riven ost
1 ägg

Tillbehör
rostade rotfrukter med äpplen och lök, ca 150 g/pers

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Lägg laxbiten i en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Bryn snabbt på hög värme i ugnen i ca 5 minuter till fin gyllenbrun färg.
3. Rör ihop ostkrämen och lägg ovanpå laxen. Ugnsbaka i 15 minuter. Kör gärna på grill de sista minuterna. Låt vila ca 10 minuter före servering.
4. Skär dina blandade rotfrukter i bitar. Lägg i en form eller långpanna, salta, peppra och häll över lite olja. Tillaga i mitten av ugnen på 225° i 35–40 minuter. Lägg gärna med klyftor av äpplen och lök.

Tips!
Tillaga rotfrukterna först i ugnen på 225°. När de nästan är klara, ta ut dem ur ugnen och täck över med folie. Höj till 250° och sätt in laxen. När laxen är klar och ska vila kan rotfrukterna tillagas sina sista 10 minuter. Glöm inte att sänka värmen.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…