Annons

Annons

Hel laxsida med örtsås

Med det här receptet tar det bara 35 minuter att laga en ugnsbakad lax med spännande topping av kallrökt lax, pinjenötter och chili.


ugnsbakad-lax-med-ortsas

Bjud på ugnsbakad lax med smakrikt täcke och örtsås. Bild: Ralph Månsson

Ugnsbakad lax med örtsås – recept

Laga läcker ugnsbakad lax med topping av kallrökt lax, chili, ingefära och pinjenötter. Servera med krämig örtsås med smak av dijonsenap, gräslök och dragon. Perfekt bjudmat för fyra personer som är klar på drygt en halvtimme.

TESTA OCKSÅ: Krämig gratäng med kycklingspett

• 4 pers • 35 min

800 g hel laxsida med skinn
olja till stekning
2 msk BBQ-sås
salt och peppar
100 g kallrökt lax
1 röd chili
1 msk färskriven ingefära
½ dl finhackade pinjenötter
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad purjolök
rivet skal av 1 lime

RECEPT: Fylld lax med fetaost och spenat

Sås

1 äggula
1 äggvita
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
½ tsk vitvinsvinäger
2 msk fint skuren gräslök
1 msk torkad dragon

Servering

kokt potatis
stekta limehalvor
ev färska örter

1. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttsidan på laxen tills den får fin färg.

Annons

Lägg upp den på en bakpappersklädd plåt och pensla med BBQ-sås. Skär fyra snitt i laxen, men inte helt igenom. Krydda med salt och peppar.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skär den kallrökta laxen fint. Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda det med ingefära, pinjenötter, dill, purjolök och rivet limeskal. Fördela blandningen i snitten på laxsidan och tillaga i ugnen i ca 15 minuter.
4. Sås: Lägg äggulan i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda gulan med senapen och rör sedan ner oljan droppvis. Oljan ska gå ihop med äggulan innan du rör ner mer olja. Blanda ner vitvinsvinäger, gräslök och dragon. Rör till sist ner äggvitan så att allt blandas väl. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera laxen ihop med såsen samt kokt potatis. Servera gärna stekta limehalvor till och garnera med färska örter.

Av Jan-Erik Hagbohm



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...