Annons

Annons

Tidernas tårtor!


Tidernas tårtor!

Nedräkning med Allers Varje år brukar vi på Allers bjuda på en ny härlig tårta att baka till nyårsafton, här bjuder vi på en liten, söt kavalkad.

Tidernas tårtor! Nötmoussetårta med snöstjärnor

2008
Nötmoussetårta med snöstjärnor

● 1 tårta, ca 12 bitar

Botten

3 äggvitor

Annons

200 g nötkärnor

1 1/2 dl socker

Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 äggulor

3 msk vit rom

1 dl mascarponeost

Garnering

2 dl vispgrädde

Snöstjärnor

150 g vit choklad

Socker

Gilla Allers på Facebook

 

1. Sätt ugnen på 175°. Låt äggvitorna stå framme en stund så de blir rumsvarma.

2. Mal nötkärnorna. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skaka formen med lite av nötkärnorna.

3. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning tillsmassan är blank och styv.Vänd sist ner resten av nötkärnorna.

4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp att kallna under form eller bakduk.

5. Vispa grädden till fyllningen.

6. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den imikrovågsugn eller varmt vattenbad.Rör ner äggulorna och den vita rommen.Vänd därefter ner osten och rör samman till en slät smet.

7. Vänd ner chokladkrämen i den vispade grädden och rör moussen slät.

8. Dela den kalla kakan i två tårtbottnar och lägg samman med

mousse emellan. Ställ kallt några timmar så att fyllningen stelnar.

9. Gör snöstjärnorna. Bryt den vita chokladen i små bitar och smält i mikrovågsugn eller varmt vattenbad.

10. Forma en strut av smörpapper och fyll denna till 2/3 med choklad. Vik ner kanten så att chokladen inte rinner ut bakvägen och spritsa ut stjärnor på smörpapper. Strö lite socker över stjärnorna innan de stelnat så att de blir gnistriga. Ställ dem svalt och torrt att stelna. Lossa dem försiktigt från papperet med en palett eller  tunn kniv.

11. Vispa grädden och bre ett tunt lager runt och ovanpå tårtan. Garnera med snöstjärnorna.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Tidernas tårtor! Nyårstårta med mörk choklad

2011

Lyxig moussetårta med mandelbotten

● 1 tårta, 8 pers

300 g mandelmassa

2 ägg

2 msk potatismjöl

Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 ägg

2 msk konjak

Garnering

125 g vit choklad

1 dl färska blåbär

lite florsocker

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.

2. Riv mandelmassan. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.

3. Fyllning: Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Vispa upp äggen i en stor bunke.

Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner konjaken och sist grädden. Bre ut moussen över kakan i formen.

4. Hacka chokladen till garneringen och smält 2/3 av den över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrougn. Ta den smälta chokladen från värmen och tillsätt resterande chokladhack. Rör om till slät konsistens. Bre ut tunt på ett smörpapper med en palett. Lägg chokladarket fryskallt en stund så att det stelnar ordentligt.

5. Bryt den stelnade chokladen i bitar och fäst dem mot kanten på tårtan. Täck tårtan med plastfolie och frys i minst 3 timmar.

6. Vid servering: Tina tårtan i kylskåp 30–60 minuter. Pudra bären med florsocker och strö ut dem på toppen.

Recept: Irene Ingelmark

Bild: Christina Uhlin

Tidernas tårtor! Lyxig moussetårta med mandebotten

2009

Nyårstårta med mörk choklad

● 8–10 pers ● ca 1 tim 45 min + tid för avsvalning

200 g smör

3 dl strösocker

3 ägg

1 1/2 dl kakao

1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

1 tsk salt

5 dl vetemjöl

3 dl vatten

Chokladkräm

600 g mörk choklad,

minst 50% kakaohalt

1 1/2 dl vispgrädde

175 g smör

Garnering

250 g färska el tinade frysta björnbär

 

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

2. Rör smör och socker poröst, gärna i en matberedare. Tillsätt äggen ett i  taget.

3. Tillsätt kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Blanda noga.

4. Varva sist i mjöl och vatten och rör eller mixa till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugn i 50–60 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är klar. Låt svalna på galler.

5. Chokladkräm:

Smält ihop choklad, grädde och smör i en skål över vattenbad. Rör om då och då. Låt krämen svalna helt.

6. Vispa krämen slät och blank med elvisp.

7. Dela den kalla kakan i två bottnar. Bre drygt 1/3 av krämen på ena bottnen, lägg på den andra bottnen och bre resten av krämen på och runt kakan. Dekorera med björnbär och citronmeliss.

Recept: Mette Ankarloo

Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...