Annons

Annons

Citrontarteletter med drottningbär

Små fräscha citronpajer med precis lagom syrlighet. Räkna med fin smakbrytning mellan blåbär och citron – och så söta hallon till det!


Annons

tarteletter med frukt recept

• ca 6 st

Mördeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
¾ dl florsocker
1 äggula

Fyllning
2 ägg
saft av 2 citroner
1 ½ dl socker
100 g smör
2 dl vispgrädde

Garnering
3 dl färska hallon och blåbär
finrivet citronskal

1. Mördeg: Hacka snabbt ihop ingredienserna. Plasta in degen och låt vila kylskåpskallt i ca 1 timme.

2. Gör citronkrämen till fyllningen. Kläck äggen i en kastrull. Tillsätt citronsaft och socker. Värm upp under noggrann omrörning på medelvarm platta tills krämen tjocknar, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret, rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ åt sidan och låt kallna.

3. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i sex jämnstora bitar, tryck ut i pajformar, ca 10 cm i diameter.

4. Grädda pajskalen i nedre delen av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Ta ut formarna och låt tarteletterna svalna innan de varsamt lossas.

5. Vispa grädden till fyllningen.

6. Fördela citronkrämen i formarna och klicka ut grädden. Garnera med färska hallon och blåbär. Strö några nålfina citronskalsstrimlor över varje paj.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…