Annons

Annons

Succé med inbakad filé

Göm en örtkryddad, parmalindad fläskfilé i frasig smördeg och servera på en bädd av rostade rotfrukter.


Annons

Inbakad fläskfilé

Inbakad fläskfilé på rotfruktsbädd

● 4 pers ● 1 tim

1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
3 skivor parmaskinka
75 g fetaost
1 dl grovhackade
blandade örter, t ex salvia, basilika, timjan
1 rulle kyld smördeg
1 äggula

Rotfruktsbädd

4 rödbetor
2 morötter
4 potatisar
1 palsternacka
1 gul lök
rapsolja till stekning

Serveringstips

aromsmör eller crème fraîche
ev lite balsamsirap

1. Sätt ugnen på 175°. Putsa filén fri från hinnor, salta och peppra. Bryn köttbiten runtom i en klick smör. Lägg över i en eldfast form och efterstek i ugnen ca 15 minuter. Ta ut filén, vira in i aluminiumfolie och låt vila ca 15 minuter. Öka ugnsvärmen till 200°.
2. Lägg ut skinkskivorna i rad, lite omlott, på arbetsbänken. Lägg en sträng av smulad fetaost och örter på längden över skink-skivorna. Lägg fläskfilén ovanpå och vik skinkan över filén.
3. Lägg ut smördegen på arbetsbänken. Pensla kanterna på degen med äggula och lägg den skinkklädda filén ovanpå. Vik ihop smördegen över köttbiten. Lägg paketet på en bakpappersklädd plåt med skarven neråt. Skär några snitt genom degen och pensla den med äggula. Grädda paketet i ugnen tills det börjar få färg, 15–20 minuter.
4. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Dra av skinnet och skär dem i klyftor.
5. Skala övriga rotsaker och skär dem i bitar. Skala och klyfta löken. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Stek  lök och alla rotsaker utom rödbetorna mjuka, ca 10 minuter. Lägg i rödbetorna och låt dem bli varma. Salta och peppra.
6. Skär upp filén och servera köttet på en bädd av rotsaker med en klick aromsmör eller crème fraiche som tillbehör. Ringla gärna lite balsamsirap runtom maten.
 

Av Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…