Annons

Annons

Här är ledighetens 7 vanligaste stressfällor – och hur du undviker dem!

Att vara ledig från jobbet är inte alls liktydigt med att vara stressfri. För mycket planer, bråk med familjen och dåliga mat- och sovvanor kan framkalla minst lika mycket stress som en överfull mejlkorg och en konstant ringande telefon. Lär dig att känna igen, och stoppa, några av våra vanligaste stressfällor på semestern.


basta-raden-for-en-stressfri-jul1

Att bli stressad på semestern är inget ovanligt, titta igenom listan med stressfällor och se vad du kan göra annorlunda!

Stress på semestern – 7 saker att undvika

Att bråka med familjen

Att tillbringa mycket ledig tid tillsammans är inte bara roligt, gnabb och bråk är nästintill omöjliga att undvika, speciellt om det finns barn i familjen. Sätt er ner och prata igenom hur ni ska hantera problemen INNAN de uppstår. Försäkra er om att ni har samma förväntningar på ledigheten och klura ut hur ni ska kunna njuta maximalt av semestern även om ni inte vill göra samma saker hela tiden.

Annons

Att semesterkassan tar slut för snabbt

Att vara pank under semestern är igen hit, och du har två sätt att förhindra att det blir så. Det ena är att tidigt på året göra en koll på hur mycket pengar årets semester kommer att kosta och spara ihop till den summan. Alternativt kan du ägna semestern åt billiga nöjen, att gå på stranden eller att ha picknick i parken är faktiskt helt gratis!

Att ha orimligt stora planer

Ok, det låter tråkigt, men det är bara att inse – semestern går ALLTID snabbare än vad man trott att den skulle göra. Sänk din ambitionsnivå för vad du hoppas hinna med och var istället spontan och ge dig själv massor av utrymme för oplanerade äventyr.

Att sätta väckarklockan för att hinna med

Med mindre än att du har något mycket viktigt inplanerat så bör du låta väckarklockans alarmfunktion vara avslagen och sova så mycket du bara kan och vill. 

Att köra på i vardagsvanor

Även om du inte är på jobbet bör du ha som ambition att bryta vardagsmönstret! Är du väldigt aktiv under arbetsveckorna? Se då till att ha en så passiv semester som möjligt. Har du däremot ett väldigt passivt arbetsliv, försök att vara så aktiv som möjligt under semestern. 

Att ha en fulltecknad kalender

Även om du har de bästa intentioner och gärna vill hinna med att hälsa på faster Greta i Vimmerby, dina gamla skolkamrater i Kiruna och mormor i Lund under semestern kan det vara en bra idé att inte boka in så många saker. För mycket planering skapar stress.

Att hålla koll på jobbmejlen

Detta är absolut inte okej när du har semester! Du har semester och hela poängen är att du ska vara bortkopplad från jobbet för att vila upp dig! Stäng av jobbmejlen och kan du inte låta bli att titta i appen i telefonen kan det vara en bra idé att helt stänga den – det är ju faktiskt bara att återinstallera igen när du är tillbaka på jobbet. Gör upp en plan för hur du ska hantera jobbet INNAN semestern börjar så behöver du inte tänka mer på den saken. Berätta gärna för dina kolleger också så att ingen av dem går och väntar på svar från dig när du är ledig. 

Källa: Stressforskningsinstitutet, Stocksholms universitet
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Lär dig hantera din stress med den digitala kursen "Stressa mindre - lev mer"

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Allers nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa mindre – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

Läs också

Därför är CHOKLAD bra när du är stressad!

choklad3

 

 

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/