Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSteg-för-steg: Ta hand om vårvinterns sticklingar

Maj–juni: Vårvinterns sticklingar har fått rejält med rötter och börjat skjuta nya skott. Hög tid för egna boenden! Några är så kraftiga att de förmodligen kan växa till sig i trädgården men i krukor har jag bättre uppsikt över dem. Till hösten är sticklingsplantorna redo för utplantering.

Annons

Rötter på sticklingar

1. Långa vita rötter syns genom den genomskinliga plasthinken som jag stack ner sticklingarna i tidigt i våras. Det är ett tydligt tecken på att sticklingarna är redo för omplantering. Ett annat är att sticklingarna skjuter nya skott.

Henrik planterar om sticklingar.

2. Lösgör sticklingarna försiktigt, skada inte rötterna. Använd gärna en penna eller planteringspinne. Eller som jag: ett maskrosjärn.

Henrik planterar om sticklingar. Röd fläder och Svart vinbär

3. En vindruvsplanta av okänd sort på väg ner i en kruka med kompostmull.

Skolar om Rosmarin

4. Rosmarinen har fått fina rötter.

Henrik vattnar omskolade sticklingar

5. Vattna. Det är viktigt att ha koll på vattenmängden de närmaste veckorna. Jorden ska inte torka upp helt, men för mycket vatten är inte heller bra.

Omskolade sticklingar

6. De nyplanterade sticklingarna står samlade i ett ljust uterum med goda vädringsmöjligheter. Om några veckor kommer jag att ställa ut dem under dagtid, i skydd för stark sol och vind, så att de successivt får vänja sig vid livet utomhus.

Text: Henrik Hanell Foto: Anders Kronborg

ATT1611-Nov-980x240Få Allers Trädgårds Nyhetsbrev
Nyhetsbrev Allers Trädgård

 

 

Ute nu!

Allers Tradgard nr 11

 

 

Gilla Allers Trädgård på Facebook

 

 

@allerstradgard på Instagram
Annons


Annons

Senaste från Allers