Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga



Steg-för-steg: Beskär rosen

April: Att beskära en ros, som här en ung buskros, har flera fördelar. Förutom att den får en vacker form blir den mer vital, och genom att glesa ur rosen kommer bladen att torka lättare efter regn vilket minskar risken för svampsjukdomar.


Henrik beskär ros

Gör så här:

Henrik beskär ros

1. Korta in långa grenar. Spara 3–5 ögon (eller knoppar) räknat från där grenen börjar.

Beskärning av ros

2. Klipp precis över ett öga som pekar bort från buskens mitt. Från ögat kommer en gren att växa ut i samma riktning som ögat pekar.

Annons

Beskärning av ros

3. Ta bort grenar som växer inåt, mot buskens mitt.

Beskärning av ros

4. Avlägsna döda och skadade partier.

beskuren ros

5. Klart. Jag har försökt att ge rosbusken ett symmetriskt utseende.

Har din ros egen eller annans rot?

De flesta moderna rossorter är ympade på en rot av en tåligare sort. Förädlingsstället – skarven – ser ut som en knöl. Skott som kommer under förädlingsstället ska alltid klippas bort. Är rosen däremot rotäkta, det vill säga att hela rosen är av samma sort, kan man spara ett par av rotskotten och få rosen att bre ut sig. Många vresrosor, Rosa rugosa, och korsningar med dem är rotäkta.

Tänk på!

På äldre buskrosor bör man med några års mellanrum klippa bort de äldsta och grövsta grenarna ända nere vid marken.

Text: Henrik Hanell Foto: Anders Kronborg


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/