Annons

Annons

Stark smaksättare


En stark smaksättare hittar vi i tabascosåsen som kryddade Allersflätan 49. Den har sedan 1868 tillverkats på Avery Island i Louisiana i USA. Här planterades chilipepparfrön från Mexiko av sorten Capsicum frutescens, även känd som piripiri, av trädgårdsentusiasten och före detta bankiren Edmund McIlhenny. För att pigga upp den ganska enformiga efterkrigskosten bestämde han sig för att tillverka en chilisås av frukten. Han valde ut röda pepparfrukter och blandade dem med vinäger och havssalt från ön. Såsen lagrades i en månad, silades och tappades på små flaskor förseglade med grönt vax. Såsen blev en succé och han gav den namnet Tabasco efter delstaten i sydöstra Mexiko.

Chilipeppar har inte, som många tror, något med landet Chile att göra. Ordet kommer från mexikanska indianspråket nauhatls ord chilli med betydelsen ”röd”.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…