Annons

Annons

Spätta och sparris i lyxgratäng

En fiskgratäng med spätta och sparris känns riktigt lyxig – och den smakar fantastiskt! Toppa av med kräftstjärtar och stenbitsrom.


Annons

fiskgratang

Gratäng med spätta och sparris

• 4 pers • ca 1 tim
8 spättafiléer
salt
1 bunt liten sparris eller 8 vanliga sparrisar

Potatismos

10 mjöliga potatisar
2 msk smör
2 äggulor
salt och vitpeppar

Sås

1 gul lök
2 msk matolja till stekning
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
3 dl fiskbuljong
salt och peppar
några droppar tabasco efter smak
majsstärkelse till redning

Servering

170 g kräftstjärtar
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
4 tsk krossad rosépeppar
dill

1. Mos: Skala och koka sönder potatisen. Låt rinna av. Smält smöret. Pressa potatisen i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa ihop till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar och klicka ner moset i en spritspåse.
2. Sätt ugnen på 200°. Salta fisken runtom, placera sparris mittpåt den och rulla ihop till rulader.
3. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp en liten kastrull med olja. Rör i löken och fräs den mjuk. Tillsätt tomatpuré, grädde och buljong och koka upp. Låt småkoka i några minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar tabasco. Red slutligen med lite majsstärkelse.
4. Spritsa moset längs en ugnsforms kanter och förgratinera i ca 10 minuter. Ta ut formen.
5. Lägg fiskruladerna i mitten av formen, häll på sås och gratinera i ytterligare 10–15 minuter eller tills fisken känns klar. Låt kräftstjärtarna rinna av och garnera sedan med dem samt rom, rosépeppar och lite dill.

Av: Miki Cutic Bild: Ralph Månsson

Fler goda fiskrecept!

Fira lördag med laxgratäng Härlig laxgratäng

spenat--och-laxwrap Wrap med spenat och lax


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…