Annons

Annons

Mjuka vetebullar med vaniljkräm

Mjuka vetebullar fyllda med smörig vaniljkräm och garnerade med färska bär.


krambullar

Krämbullar med färska bär

Bullarna går utmärkt att djupfrysa utan vaniljfyllningen och bärgarneringen.

● ca 18 st

100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
25 g jäst för söta degar
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
ca 7 ½ dl vetemjöl

Pensling

1 ägg

Fyllning 1

75 g rumsvarmt smör eller margarin
¾ dl florsocker
1 dl mandelmjöl

Fyllning 2

2 dl vaniljkräm
125 g rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär
florsocker till garnering

Annons

1. Rör matfett och socker vitt och poröst. Smula ner jästen i en egen bunke.
2. Värm mjölken fingervarm, häll den över jästen och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ägget, ett par matskedar av matfettsblandningen och saltet.
3. Blanda ner 5 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en lös men slät fördeg. Täck med bakduk och låt degen vila i bunken ca 30 minuter.
4. Tillsätt den sparade matfettsblandningen och resterande vetemjöl. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
5. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta med ett runt mått ut 18 cirklar som mäter ca 8 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och pensla ytterkanten med lätt uppvispat ägg.
6. Ta därefter ut lika många plattor till med samma storlek. Ta ut ett hål i mitten så att du får en yttre ring som blir ca 1 cm bred. Samla ihop degresterna efter hand, kavla ut igen och ta ur ringar tills degen är slut. Tvinna varje degring ett par varv till en snodd och lägg som kant ovanpå plattorna. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250°. Gör fyllning 1 medan bullarna jäser.
8. Fyllning 1: Blanda samman alla ingredienserna till en slät massa och fördela i mitten på varje bulle. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg.
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
10. Fyllning 2: Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen. Rör smör, florsocker och vaniljsocker vitt och poröst. Vänd ner vaniljkrämen lite i taget och rör krämen slät mellan varje tillsats, annars kan den lätt skära sig. Lägg en klick på varje bulle, garnera med färska bär och pudra över lite florsocker.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/