Annons

Annons

Fläskfilé med getostgratinerade rotfrukter

Fläskfilé med getostgratinerade rotfrukter, visst kan väl det vara något att fresta med som söndagsmiddag! 


Fläskfilé med getostgratinerade rotfrukter

● 4 pers ● ca 1 tim

1 fläskfilé, ca 700 g

salt och peppar

smör till stekning

2 dl kraftig kalvbuljong

1 dl grädde

ca 1 tsk majsstärkelse + vatten

Gratinerade rotfrukter

500 g potatis

2 morötter

1 persiljerot

1 palsternacka

4 rödbetor

olja till stekning, gärna rapsolja

ca 8 blad färsk salvia

ca 1/2 dl rostad sötmandel

100 g getost

 

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Putsa filén fri från hinnor. Krydda runtom med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna som tål ugnsvärme. Bryn filén runtom tills den får fin färg. Efterstek i ugnen i ca 20 minuter, använd gärna köttermometer.

3. Ta ut köttet ur ugnen när innertemperaturen visar 68°. Låt vila ca 10 minuter invirad i folie. Öka ugnsvärmen till 225°.

4. Ansa och skala rotfrukterna medan köttet står i ugnen. Skär i klyftor och stek lite lätt i olja tills de börjar få färg. Lägg över på ett ugnsfast fat och baka rotsakerna i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

5. Ta ut formen med rotfrukterna och blanda ner salvia, mandel och getost. Ställ tillbaka i ugnen och gratinera ca 5 minuter. Obs! Om rödbetorna är stora bör de förkokas före ugnsbakningen.

6. Koka ur fläskfilépannan med buljong och grädde. Smaka av såsen med salt och peppar och låt koka 6–7 minuter. Red eventuellt med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

7. Skiva upp filén och servera med de gratinerade rotfrukterna och såsen.

Bild: Fredrik Ödman


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…