Annons

Annons

Mjuk apelsinkaka med kardemumma

Saftig mjuk julkaka med smak av kardemumma och apelsin. Och en läckert krämig frosting som du brer på kakan eller serverar vid sidan om!


Annons

Sockerkaka med apelsin och kardemumma recept

Recept på en läcker sockerkaka med härlig smak av apelsin och kardemumma – och en krämig topping!

TESTA OCKSÅ: Pepparkaksparfait med varm lingon

Sockerkaka med apelsin och kardemumma – recept

Starta julbaket med en enkel mjuk kaka med julsmaker! Vår sockerkaka med smak av apelsin och kardemumma och en krämig topping passar perfekt när du är sugen på fika till jul.

RECEPT: Hemgjorda mandelmusslor med björnbärssylt

• 1 kaka, 10–12 bitar

150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
1 stor apelsin, rivet skal + 4 msk saft
¾ dl mjölk
1 ½ tsk kardemummakärnor
2 ½–3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
5 dl vetemjöl

TESTA OCKSÅ: Nötpaj med smak av pepparkaka

Kardemummafrosting
80 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g cream cheese naturell
½–1 msk nymortlad kardemumma

1. Sätt ugnen på 190°.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt det smälta smöret, apelsinskal och -saft samt mjölken
3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Blanda bakpulver, vaniljsocker, krossad kardemumma, salt och mjöl i en bunke. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 1½–2 liter. Grädda längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Lägg över aluminiumfolie om den får mycket färg. Låt svalna i formen.
5. Frosting: Rör ihop alla ingredienserna. Servera i en skål som tillbehör till kakan, eller bre ett jämnt lager över den avsvalnade kakan.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…