Annons

Annons

Skinkgratäng med ugnsrostade tomater


Skinkgratäng med ugnsrostade tomater

 

Skinkgratäng med ugnsrostade tomater

● 4 pers ● 45 min

 

300 g rökt skinka  i skivor

300 g kvisttomater

1/2 dl olivolja

flingsalt

1–2 tsk rivet citronskal

2 palsternackor

rapsolja till stekning

salt och peppar

Annons

1 gul lök

1 syrligt äpple

Sås

2 dl grädde

2 msk fint skuren gräslök

150 g grevéost

Topping

2–3 dl brödkrutonger

1 pkt bacon, ca 140 g, knaperstekt 

 

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla olivolja över. Strö över flingsalt och rivet citronskal. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter.

3. Skala palsternackorna och skär i tunna skivor. Stek mjuka i lite rapsolja. Salta och peppra.

4. Skala löken och skär i supertunna skivor. Skiva äpplet.

5. Varva skinkskivorna med palsternacka, lök och äpple i en lättsmord eldfast form.

6. Koka ihop grädden med gräslök tills den börjar tjockna något. Riv osten, blanda ner i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.

7. Häll såsen över skinka och grönsaker i formen. Ta ut tomaterna ur ugnen och öka värmen till 225°.

8. Grädda gratängen i ugnen ca 15 minuter tills den får fin färg.

9. Lägg tomaterna i formen vid sidan av skinkan och strö brödkrutonger, knaperstekt bacon och gräslök över. Servera genast, gärna med en bit bröd.

Av: Jan-Erik Hagbohm 
Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/