Annons

Annons

Sju sorters sill!


Annons

Superfräsch tomatsill    Tomatsill

•4 st •30 min

4 filéer matjessill
4 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
1 gul lök
1 knippa dill
3–4 msk kapris
1 dl crème fraiche

1. Skär filéerna i bitar och lägg upp dem på en tallrik eller ett uppläggningsfat.
2. Blanda oljan med vinägern, vattnet och tomatpurén.
3. Skala och finhacka löken. Finhacka dillen.
4. Bre tomatröran över filéerna.
5. Garnera med löken, dillen, kaprisen och crème fraichen. Servera.

Senapssill
Senapssill

Kan serveras genast, men blir bättre i smaken om den får stå över natten.

•4 pers •10 min

4 filéer matjessill
4 msk fransk ljus senap
4 msk skånsk senap eller västervikssenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
4 msk ljus sirap
1 dl finhackad dill

1. Skär filéerna i bitar.
2. Blanda senapen med vinägern. Rör försiktigt ner oljan. Blanda ner sirapen och dillhacket.
3.Blanda ner sillbitarna i senapsblandningen. Kan serveras direkt men låt gärna sillen stå och dra i kylskåp över natten. Sillen håller sig en vecka i kylen.

Krämig vitlökssill
Vitlökssill

Kan serveras genast, men blir bättre i smaken om den får stå över natten.

•4 pers •10 min

4 filéer femminuterssill (klara för inläggning)
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk fransk ljus senap
1–2 vitlöksklyftor
2–3 msk fint skuren gräslök
2 msk röd stenbitsrom
malen vitpeppar

1. Häll bort spadet från sillfiléerna. Skär sillen i ca 1 cm breda skivor.
2. Rör ihop crème fraichen, majonnäsen och senapen. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt gräslöken och stenbitsrommen. Smaksätt med malen vitpeppar.
3. Blanda ner sillbitarna. Vitlökssillen kan serveras direkt men låt den gärna dra i kylskåp till nästa dag.

Rödbetssill

Rödbetssill

•10 pers •ca 10 min

10 matjessillfiléer
1 rödlök
1 färsk rödbeta
1 1/2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
2 msk finhackad gräslök
2 msk hackad ättiksgurka
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

1. Skär matjessillfiléerna i bitar. Skala och finhacka rödlöken. Skala röd-betan och riv den grovt.
2. Blanda crème fraiche, gräddfil, rödbetan, rödlöken, gräslöken, ättiksgurkan och pepparroten. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda sillen med såsen.

Basilikasill med pinjenötter

Basilikasill

•8 pers •ca 10 min

1 sats klargravad sill

Basilikalag
1 kruka basilika
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl crème fraiche
2 schalottenlökar
finrivet skal av 1/2 citron
3 msk hackade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar

Servering
1 msk rostade pinjenötter

1. Mixa basilikabladen med mjölk och 1 dl av gräddfilen.
2. Blanda basilikamixen med crème fraiche och resten av gräddfilen.
3. Skala och finhacka löken. Tillsätt citronskalet, lökhacket och de soltorkade tomaterna. Skala och pressa i vitlöken. Blanda och smaka av med salt och peppar.
4. Ta upp filéerna och låt dem rinna av i ett durkslag. Blanda sillen med basilikalagen och förvara i kylen. Strö över pinjenötter.

Het chilisill med koriander

Het chilisill med koriander•4 pers •30 min + 1 dygn i kylen

1 burk inläggningssill, 420 g
1 röd chili
1 purjolök
1/2 kruka färsk koriander

Lag
1 vitlöksklyfta
1/2 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten

1. Lag: Skiva vitlöken tunt. Koka upp ättiksprit, socker och vatten med vitlöken. Låt svalna helt.
2. Skölj sillen och skär den i 1 1/2 cm breda bitar.
3. Skiva chilin med frön. Skiva det späda gröna på purjolöken tunt. Varva sillen, chilin och purjolöken i en burk och slå på den kalla lagen. Låt dra i kylskåp 1–2 dagar.
4. Blanda ner korianderbladen och servera sillen.

Västerbottenssill med gräslök

Västerbottenssill

•6 pers •10 min + tid i kyl

4 matjessillfiléer
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
2 dl riven västerbottensost
2–3 msk fint skuren gräslök

1. Torka av matjessillfiléerna och skär dem i mindre bitar.
2. Blanda ihop gräddfil, majonnäs, västerbottensost och gräslök. Blanda försiktigt ner sillen och låt stå och dra i kylen 4–6 timmar.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…