Annons

Annons

Baka lyxig semmeltårta

Vi älskar semlor i alla dess former – också som tårta!


semmeltarta-puff

• 3 tårtor

75 g smör eller
margarin
¾ dl vit sirap
3 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
½ ägg
¼ tsk salt
½ tsk nystött kardemumma
ca 7 ½ dl vetemjöl

Pensling
½ ägg
1 msk vatten
några saltkorn

Fyllning 1 tårta
75–100 g mandelmassa + 1 ½–2 msk vispgrädde
2 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ännu fler semlor

1. Rör matfett och vit sirap vitt och poröst.
2. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt mjölken lite i taget. Rör tills jästen löst sig.
3. Klicka ner ett par matskedar av den porösa matfettsblandningen. Tillsätt ägg, salt och kardemumma. Tillsätt 5 dl av mjölet och rör snabbt samman till en lös men slät deg. Täck bunken med en bakduk. Låt fördegen vila i ca 30 minuter.
4. Tillsätt resten av matfettsblandningen och resten av mjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk.
5. Semmeltårtor: Dela degen i tre jämnstora bitar. Skär bort ca ¼ på varje degbit till lock, forma alla sex bitarna till släta bullar. Platta ut de tre större bullarna till ca 17 cm i diameter, lägg dem på bakpappersklädd plåt. De tre mindre degbitarna kavlar du ut tunt till samma mått. Klipp eventuellt ett vågmönster runt kanten, och skär upp i sex lika stora tårtbitar. Placera bitarna ovanpå de större släta bullarna som lock.
6. Bullar: Skär bort ca ¼ av degen och lägg åt sidan. Skär upp den större degbiten i ca 18 bullbitar som formas runda och släta. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Kavla ut den sparade degbiten tunt och ta med kakmått ut runda plattor med vågig kant. Lägg de blomformade degplattorna ovanpå bullarna och tryck till lätt.
7. Låt bullarna – stora eller små – jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° (bullarna) eller 200° (tårtorna).
8. Vispa samman det halva ägget lätt med vatten och salt. Pensla de färdigjästa bullarna/tårtbullarna. Grädda de mindre i ca 7 minuter, de större i 12–15 minuter.
9. Blanda mandelmassa och 1 ½ matsked (eller 2 msk till den större mängden mandelmassa) vispgrädde till slät konsistens. Vispa grädden.
10. Lossa försiktigt locken från bullarna. Använd eventuellt kniv. Bre ett lager mandelmassa på bottnarna. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg tillbaka locken och sikta över lite florsocker. Skär upp tårtan i bitar med locken som mått.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

RECEPT: Klassiskt recept på semlor

RECEPT: Minisemlor med 3 olika fyllningar

Annons

FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/