Annons

Annons

Sandra skyddade utsatt flicka

När fyra tonårsflickor på spårvagnen trakasserade en ung flicka med Downs syndrom ingrep 19-åriga Sandra utan att tveka.

Annons

Sandra Hallen mobbning

Jag blev så arg och var tvungen att göra något!

Göteborgstjejen Sandra Hallén har hyllats i hela Sverige för det civilkurage hon visade på spårvagnen i Göteborg i oktober i höstas. Hennes inlägg på Facebook har när detta skrivs över 191000 gilla-markeringar och det har delats av runt 52000 användare.
– När ingen annan gjorde något för att stoppa mobbningen av flickan fick jag till slut nog. Det bara brast för mig och jag struntade i att jag själv var rädd. Jag ville bara hjälpa flickan, berättar Sandra, 19.
Allers mötte den modiga tonårstjejen på ett konditori vid Mariaplan i Göteborg. Hon är omtumlad efter all uppståndelse som hennes ingripande vållade. Fastän det nu har gått ett tag sedan det hände är hon fortfarande själv förvånad över att hon vågade göra det.
– Jag känner mig inte bekväm i stora folksamlingar utan brukar då helst vara tillbakadragen och tyst. Men när jag hörde vad de där tjejerna sa till den stackars flickan så brast det för mig, berättar hon.

Trakasserier

Det var en vanlig tisdagseftermiddag som de fyra tonårstjejerna, som enligt Sandra var något yngre än hon själv, gav sig på en yngre flicka med Downs syndrom på 9:ans spårvagn mot Kungssten.
– Plötsligt började de peka på henne. De började sedan säga saker som ”sluta dregla, ditt äckel” och ”gå hem med dig, ditt as”.
Sandra, som var på väg hem från gymnasieskolan där hon läser samhällsprogrammet, såg hur flickan blev rädd och började gråta.
– Det var fullt av folk i spårvagnen. Jag hoppades att någon vuxen skulle ingripa och säga till tjejerna att sluta med mobbningen, men alla tittade bort eller låtsades som att de inte hörde något.
När tonårsflickorna fortsatte med trakasserierna och deras offer storgråtande gömde ansiktet i händerna brast det för Sandra. Hon ställde sig upp och gick med resoluta steg fram till den trakasserade flickan och satte sig bredvid henne.
– Jag blev så arg så att jag inte brydde mig om vad de skulle kunna göra mot mig. Jag frågade dem vad de trodde de höll på med och sa åt dem att sluta.
– Då vände de sig mot mig och kallade mig för en äcklig rödhårig punkrockare och sa till mig att jag inte skulle lägga mig i. När jag svarade att det de höll på med var olagligt skrattade de bara åt mig.

Skyddade flickan

Glåporden fortsatte att hagla över Sandra, men hon bet ihop och satt kvar för att skydda den andra flickan.
Till slut var det en vuxen kvinna som sa till tonårsgänget att de skulle hoppa av vid nästa hållplats, annars skulle hon gå fram till föraren och säga ifrån.
– Då blev de tydligen rädda, för då gjorde de som hon sa. Jag satt kvar med flickan till hållplatsen där hon skulle gå av. Där frågade hon om jag kunde följa med henne och hålla henne sällskap tills hennes mamma kom, eftersom hon fortfarande var rädd.
Sandra satt med flickan på en bänk tills hennes mamma kom i bil och hämtade henne.
– Några dagar senare ringde mamman till mig och tackade för vad jag hade gjort. Mamman och hennes dotter vill vara anonyma, men jag fick veta vad flickan heter och att hon är 15 år.

Enormt gensvar

Sandra var så arg och upprörd efter trakasserierna på spårvagnen att hon skrev ett inlägg på Facebook om vad som hänt.
Gensvaret blev enormt. Förutom alla som gillat och delat hennes inlägg har hon fått 400 vänförfrågningar och mängder av uppskattande meddelanden.
Hon har blivit intervjuad av Göteborgstidningarna, lokalradion och ett par olika internationella sajter på nätet.
Dessutom har hon fått diplom av föreningen Grunden i Göteborg, som är en förening för personer med intellektuella funktionshinder.
– Det är enormt glädjande med all uppskattning. Det känns underbart och det gör mig helt säker på att jag skulle våga ingripa igen om jag ser något liknande hända.

Text: Per-Ola Ohlsson Bild: Kai Rehn
Annons


Annons

Senaste från Allers