Annons

Annons

Saftiga glutenfria lussebullar

Suveränt recept på glutenfria lussebullar som blir saftiga och goda av kesella!


Annons

Saftiga glutenfria lussebullar recept

Baka saftiga glutenfria lussebullar med kesella till jul. Det är enkelt att baka glutenfritt med vårt recept!

Saftiga glutenfria lussebullar – recept

Baka glutenfritt till jul! Med vårt enkla recept bakar du enkelt saftiga glutenfria lussebullar – med saffran och kesella.

• ca 25 st

3 dl mjölk
¾ dl kesella lätt, 1%
1 tsk fiberhusk
100 g smör eller margarin
1 dl vit sirap
½ paket jäst för söta degar, 25 g
1 kuvert saffran à 0,5 g
1 krm salt
ca 10 dl Lailas mjölmix, glutenfri/mjölkfri

Pensling och garnering
1 ägg
russin

1. Värm mjölken och kesellan till ca 37° och häll blandningen i en degbunke. Tillsätt fiberhusk och rör om. Låt svälla i ca 5 minuter.
2. Rör matfett och sirap vitt och poröst.
3. Smula ner jästen i degspadet och rör tills den löst sig. Klicka ner någon matsked av matfettsblandningen.
4. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med saltet, tillsätt i degspadet.
5. Blanda ner 7 dl av mjölmixen och rör snabbt samman till en lös men slät smet. Täck bunken med bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter.
6. Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölmixen. Arbeta degen väl. När den är färdigarbetad ska den vara blank och ganska lös, men ändå hanterbar.
7. Mjöla arbetsbänken med mjölmix. Stjälp ut degen och forma till en längd som skärs upp i mindre bitar. Rulla till runda, släta bullar. Rulla ut bullarna och forma till lussekatter.
8. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Tryck ner russin i dem. Låt jäsa i 25–30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
9. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter.

Tips!
Glutenfria bullar torkar lätt på ytan under jäsningen, vilket ger spruckna och torra bullar. Täck dem inte med bakduk, duscha i stället bullarna med vatten från en blomsterdusch ett par gånger under jäsningen. Så länge ytan är lätt fuktig hämmas inte jäsningen. Rör även gärna ner ett par matskedar vatten och en knivsudd salt i ägget du ska pensla bullarna med. Saltet löser upp äggets hinnor, och vattnet gör att ägget inte bildar en torr yta under gräddningen. Bullarna blir då även något blankare.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Köksvågen du inte klarar dig utan – nu till fyndpris i Allers shop!

koksvag


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…