Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga



Så grönsaker inomhus året runt!

Det går att odla grönsaker inomhus – hela året! Välj rätt sorter och belysning så kan du skörda gröna blad och kryddor.


Annons

Odla-inne

Krukor och byttor samlade framför fönstret som kompletterats med växtbelysning. Asiatiska bladgrönsaker som till exempel tatsoi och pak choi (till vänster) är goda att woka och växer otroligt snabbt. Flera omgångar hinns med under vintern.

Så lyckas du med inomhussådder

Fröer kan du köpa på nätet. Utgå från fröpåsens såanvisningar, men spenat och en del sallater passar i stället att odla som babyleaves. Då sår man tätare, gärna i större tråg eller på plåtar, och skördar när bladen är 5–7 cm.

Sådder gror bäst med undervärme, över element, på golv, värme eller med hjälp av särskilda värmemattor. Det finns också allt-i-ett-stationer med både värme och belysning att köpa.

Fyll med 2/3 plantjord i botten och såjord överst. Vattna igenom, så fröerna och tryck till bädden lite försiktigt. Lägg på ett lock eller plast. En del fröer är ljusgroende, till exempel basilika, och behöver stå i fönster. Andra kan lika gärna gro på golvvärmen i en mörk hörna.

Håll sådden fuktig men ej blöt. Sprejflaska med vatten fungerar bra.

Så fort skotten visar sig flyttas sådden från undervärmen till ljuset. Värmen i rummet avgör hur fort det växer och ljuset hur kompakta eller rangliga plantorna blir. Känner man att det växer för fort kan man flytta sådden till ett svalare ställe men ljuset är ändå viktigt.

Skaffa någon typ av tilläggsbelysning, det finns många att köpa numera – leta på nätet eller i trädgårdsbutiker. I södra och mellersta Sverige klarar sig odlingen i fönstret rätt bra med befintligt ljus fram till jul.

Odla-morotter

Har man tålamod och vill skapa en snackis bland vännerna sår man morötter i kruka. Det är en fördel att starta på sommaren och välja en sommarsort eftersom de tar tre till fyra månader på sig att bli stora, men ack så lyxiga och goda! Tänk på att krukan behöver vara djup.

Lämpliga fröer att så inomhus året om i krukor och tråg

  • Basilika
  • Körvel
  • Rucola
  • Isbergssallat
  • Vitlöksklyftor (blasten äts som kryddgrönt)
  • Tatsoi
  • Pak choi
  • Malabarspenat
  • Sommarmorötter
  • Trädgårdsportla
  • Sallatskrasse
  • Ärtskott

Text och foto: Anette Brunsell


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…