Annons

Annons

Risotto med 
selleri och 
halstrad lax

Låt halstrad laxfilé toppa en krämig risotto med rotselleri, stjälkselleri och parmesanost.


Testa det här receptet på underbart krämig risotto, perfekt till lax.

Krämig risotto med halstrad lax – recept

Börja med risotton – och halstra sedan laxen och lägg den på den krämigt lena risotton. Klart att servera!

• 2 pers • 45 min

2 laxfiléer à 125 g
salt och peppar
1 msk olja till stekning

Risotto

6 dl kycklingbuljong, 
ca 1 ½ msk konc
kycklingfond + vatten
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
100 g rotselleri (ca 1 ½ dl riven)
½ dl olivolja
1 ½ dl risottoris
1 dl vitt vin
½ dl riven parmesanost
2 stjälkselleri

Garnering

timjan

Annons

1. Risotto: Värm buljongen i en gryta och håll den varm. Skala och hacka vitlök och gul lök. Riv rotsellerin. Fräs det mjukt i olivolja i en panna. Tillsätt riset och rör om så det blandar sig väl. Låt fräsa i ett par minuter.
2. Tillsätt vinet och låt det ånga bort, det tar ett par minuter. Tillsätt hälften av den varma buljongen, det är viktigt att den är varm så att kokningen inte stannar av, och rör om ofta.
3. När riset har sugit åt sig buljongen, tillsätt då resten av buljongen ca 1 dl i taget. Sänk värmen och låt puttra klart, rör om ofta. Det tar ca 20 minuter innan riset är klart. Smaka av, riset ska ha en liten kärna kvar.
4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner parmesan. Låt stå ca 5 minuter före servering.
5. Strimla stjälksellerin tunt, rör ner i risotton före servering, spara lite till garnering.
6. Laxen: Salta och peppra laxen och stek i en stekpanna med olja tills den har fått fin färg och är genomstekt.
7. Servera den varma risotton med laxen och garnera med stjälkselleri och färsk timjan.

 

Av Jan-Erik Hagbohm och Maja Rehwin
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/