Annons

Annons

Radiokaka med mörk choklad

Baka enkelt en klassisk radiokaka med härlig julsmak av dadlar, fikon och mörk choklad!


Annons

Radiokaka med mörk choklad recept

Bra recept på radiokaka med mörk choklad!

Radiokaka med mörk choklad – recept

Gör en klassisk radiokaka – även kallad ischokladkaka – till jul! Den här får härlig julsmak av dadlar, fikon och apelsin!

● 1 kaka, ca 15 skivor

1 ½ dl torkade fikon
1 ½ dl torkade dadlar
1 dl röda cocktailbär
1 dl gröna cocktailbär
1 ½ msk konjak eller färskpressad apelsinsaft
200 g mörk choklad
150 g kokosfett
2 rumsvarma ägg
½ dl florsocker
finrivet skal av 1 apelsin
ca 20 finger marie eller mariekex

1. Hacka frukten och bären i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll över konjaken och rör om. Ställ åt sidan att dra medan chokladsmeten görs i ordning.
2. Klä en avlång bakform, ca 1½ liter, med smörpapper.
3. Hacka chokladen och skär kokosfettet i mindre bitar. Smält det på svag värme. Rör om då och då tills allt har smält. Ta från värmen.
4. Vispa samman ägg och florsocker helt lätt. Tillsätt apelsinskalet. Häll ner blandningen i chokladsmeten under omrörning. Vänd sist ner fruktblandningen.
5. Bre ut ett lager chokladsmet i botten på formen. Täck med kex, och fortsätt sedan att varva chokladsmet och kex. Avsluta med att lager chokladsmet.
6. Låt formen kylskåpskallt i ca 6 timmar. Skär sedan upp i skivor med en vass kniv. Förvara den kylskåpskallt i till exempel en plastpåse. Serveras inte hela kakan uppskuren vid ett tillfälle så skär gärna upp skivor efter hand. För varje gång kakan tas fram i värmen minskar hållbarheten. Vid obruten kylförvaring klarar den sig i ca 1 vecka.

Tips!
Kakan kan göras glutenfri – välj då en glutenfri variant av kex.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…