Annons

Annons

Mjuk rabarbertosca


rabarbertosca-Tittut, tittopp, nu sticker han opp, nu hälsar han glatt med sin röda topp och svaras av kvittrande fåglars tropp: 

-Välkommen hitopp, välkommen, välkommen Rabarberknopp!

 

I gynnsamt läge i södraste Sverige kan det hända att rabarbern redan hittat upp. Och i affärernas frukt- och grönsaksdiskar ligger den utlländska redan färdig! Dags att hälsa våren – och veckan! – välkommen med en ljuvlig kaka!

Annons

 

Mjuk rabarbertosca

● 1 kaka

 

50 g smör eller margarin

3 ägg

2 1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

4 dl rabarber i bitar

Toscasmet

25 g smör eller margarin

1/2 dl ljus sirap

3/4 dl kaffegrädde

1 dl socker

2 dl kokosflingor

 

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant.

2.  Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och häll ner mjölken. Rör varsamt smeten slät.

4. Häll sist ner det avsvalnade matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

5. Häll smeten i bakformen och strö över rabarberbitarna.

6. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, eller tills den nätt och jämnt är färdiggräddad.

7. Gör toscan under tiden: Mät upp alla ingredienser utom kokosen i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter småkoka i ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner kokosflingorna.

8. Ta ut den näst intill färdiggräddade kakan och bre varsamt över toscasmeten. Ställ åter in kakan i mitten av ugnen och grädda i ytterligare ca 10 minuter, eller tills smeten blivit gyllenbrun.

9. Låt kakan svalna i formen innan den lossas.

 

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson och Shutterstock


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/