Annons

Annons

Purjolökspaj med ädelost

Kruskakli och vetegroddar förhöjer halten av kostfibrer och mineraler samt ger pajskalet en grövre struktur och en fin frasighet. Gör också pajen extra matig.


purjopaj

6–8 port

Annons

40 min

Pajdeg
125 g kallt smör
1 dl vetegroddar
½ dl kruskakli
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula

Fyllning
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
salt och peppar

Äggstanning
140 g gräddädelost
4 ägg
1 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen och tillsätt äggulan sist. Tryck ut degen i en smord rund springform, ca 24 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

3. Skär purjolöken i 3 cm stora bitar eller skiva den tunt. Hacka vitlöken. Bryn i smör och olja, salt och peppar tills purjolöken mjuknat något. Fördela sedan purjolöken i pajskalet. Stora bitar ställs på högkant, skivade läggs bara ner i skalet.

4. Smula ner osten i en bunke och rör ihop med ägg och mjölk. Det behövs inget salt då osten är väldigt salt, men smaka gärna av med peppar.

5. Fördela äggstanningen i pajen och grädda i mitten av ugnen i 20–22 minuter. Purjolöken ska kännas mjuk och ha fått fin färg. Servera pajen varm eller kall, gärna tillsammans med påsksalladen.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/