Annons

Annons

Plommonpaj med mandelkräm och krispsmulor

Söta plommon, len mandelkräm med citronsmak och krispig topping av mandelmassa. Här är bästa plommonpajen till fikastunden!


plommonpaj med mandel recept

Dubbelt upp med mandel – både i form av en len kräm som plommonen läggs på och ett krispigt smul av mandelmassa på toppen.

Plommonpaj med mandel – recept

Lyxigt läckert recept på plommonpaj med mandel – perfekt till fikastunden!
• ca 8 pers

Mördeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3 msk rörsocker
2 msk färskpressad citronsaft

Krispsmulor
50 g mandelmassa
2 msk smör eller margarin
¾ dl vetemjöl
1 ½ msk socker

Fyllning
2 ½ dl crème fraiche
2 ägg
¾ dl socker
2 dl mandelmjöl
1 bittermandel
finrivet skal av ½ citron
500 g plommon

1. Hacka snabbt ihop alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en avlång pajform, ca 25×13 cm. Låt den hänga lite över kanten så att den inte glider ner under gräddningen. Ställ formen kylskåpskallt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
2. Krispsmulor: Finriv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser till en smulig deg. Lägg degen kylskåpskallt tills den ska användas.
3. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter, eller tills det fått lätt gyllenbrun färg.
4. Fyllning: Blanda crème fraiche, ägg och socker till en slät smet. Tillsätt mandelmjöl, finriven bittermandel och finrivet citronskal. Rör om och häll smeten i det förgräddade mördegsskalet.
5. Kärna ur plommonen och skär dem i klyftor. Lägg ut klyftorna jämnt i smeten. Strö över krispsmulorna.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter, eller tills fyllningen har stannat.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…