Annons

Annons

Plommongaletter med choklad

Ett franskt, frasigt bakverk med läcker fyllning på saftiga plommon och mandelmassa med choklad – så enkelt och så gott!


plommon-galetter

Plommongaletter

● ca 8 st

4 djupfrysta smördegsplattor

Fyllning

100 g Odense mandelmassa lyx, med kakao och 60% sötmandel
2 msk äggvita
8 plommon, gärna victoria, ca 250 g
25 g mörk choklad

Pensling

äggvita

Servering

vaniljglass

Annons

1. Sätt ugnen på 225°. Lägg smördegsplattorna på arbetsbänken att tina.
2. Förbered fyllningen medan smördegen tinar. Riv mandelmassan och tillsätt äggvitan, lite i taget, under omrörning till en slät massa.
3. Dela och kärna ur plommonen. Skär därefter varje plommon i 8 klyftor.
4. Använd ett kakmått, gärna med krusad kant,ca 10 cm i diameter, för att ta ut två runda plattor ur varje smördegsplatta. Kavla eventuellt ut degen något. Lägg rundlarna på bakpappersklädd plåt och nagga med en gaffel, ca 1 cm innanför kanten. Pensla ytterkanten med lite lätt uppvispad äggvita.
5. Bre ut mandelsmeten innanför den onaggade kanten och lägg på plommonklyftorna i ett vackert mönster.
6. Grädda galetterna i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
7. Hacka chokladen och strö den över de nygräddade galetterna så att den smälter av värmen. Servera galetterna lätt avsvalnade, gärna med en kula vaniljglass.



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...