Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSå lyckas du med allium

Planera för vårens färgprakt redan under hösten genom att plantera läckra lökväxter. Allium är en riktig höjdare och finns i många vackra varianter! De magiskt vackra lila eller vita bollarna består av många små, stjärnliknande blommor och har stadiga stjälkar.

Annons
plantera allium

Prydnadslöken ‘Ambassador’ tillhör de större sorterna, ca 15 cm i diameter.

Plantera och odla allium – våra bästa tips

  • Allium finns i olika storlekar och varianter och är både eleganta och hållbara som snittblommor. Receptet är enkelt – plantera lökarna på hösten och njut av dem på våren! De kommer något senare än de flesta andra lökväxterna och blir en fin övergång till försommarblomningen.
  • Vanligtvis är allium både lättodlade och härdiga vid plantering i soligt läge och näringsrik, väldränerad jord. Jorden får inte vara för kompakt så att vatten blir stående – blanda upp med mullrik jord eller kompost i så fall. Ge gärna lite benmjöl eller lökgödsel i samband med planteringen.
  • Allium är ett alternativ till tulpanerna om du har problem med sniglar, gnagare eller rådjur. Tips! Narcisser och kejsarkronor brukar också ratas.
  • Plantera med lägre, frodiga marktäckare som döljer bladen, alliumbladen börjar nämligen vissna när blomman är som finast.

Text: Marie Kasimir
Bild: Ibulb

Läs också

10 steg till drömrabatten – så lyckas du

Drömrabatt

ATT1611-Nov-980x240Få Allers Trädgårds Nyhetsbrev
Nyhetsbrev Allers Trädgård

 

 

Ute nu!

Allers Tradgard nr 11

 

 

Gilla Allers Trädgård på Facebook

 

 

@allerstradgard på Instagram
Annons


Annons

Senaste från Allers