Annons

Annons

Planera för helgmiddag


Helstekt kalkon

Fågel är perfekt på matsedeln när man ska bjuda på middag så här i höst-tider. Kalkon är lättlagat, sköter sig nästan själv i ugnen och ger alltid gott resultat. Tänk bara på att tina fågeln i god tid om den är fryst, det brukar ta 2-3 dagar i kylskåp!

Helstekt kalkon

● 6–8 pers ● ca 35 min + tid i ugn och tid att vila

1 hel kalkon, 4–4 1 kg
1/2 dl smält smör
1 msk salt
1/2 tsk peppar
2 tsk strösocker

Fyllning

2 isterband, ca 300 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 äpple
5–6 katrinplommon
2 tsk herbes de Provence
1 ägg
1 dl torrostade brödsmulor
eller ströbröd
salt och peppar

Skysås

steksky från kalkonen
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kycklingbuljong av fond eller tärning
majsstärkelse till redning

Servering

rostad potatis
stekt svamp
kokta haricots verts
kokt brysselkål
svartvinsbärsgelé

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning: Snitta korven och tryck ut isterbandsfärsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och finhacka äpplet samt finhacka katrinplommonen. Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar och blanda väl. Fyll kalkonen med smeten.
3.  Rör ihop 1 msk salt, 1 tsk nymalen vitpeppar och 2 tsk strösocker i en skål. Pensla kalkonen runtom med det smälta smöret, och gnid sedan in den runtom med saltblandningen. Bind kalkonen med steksnöre.
4.  Lägg ett ugnsgaller i en långpanna (det förhindrar att kalkonen fastnar i bottnen) och placera kalkonen med bröstsidan ner. Stek i mitten av ugnen i ca 90 minuter. Vänd på kalkonen och grilla i ytterligare 30–40 minuter eller tills den känns klar. När benet lossnar lätt är kalkonen klar, innertemperaturen ska vara 70°. Ta ut och låt den vila i ca 30 minuter.
5. Skysås:  Sila stekskyn ner i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser till såsen och koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Red av med majsstärkelse och ställ varmt.
6.  Servera gärna kalkonen med rostad potatis, stekt svamp, kokta haricots verts, kokt brysselkål och svartvinbärsgelé.
Recept: Miki Cutic  Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…