Annons

Annons

Pepparkakscheesecake med lingon

Härligt julig och krämig cheesecake med smak av lingon och pepparkakor!


Annons

Cheesecake med lingon och pepparkaka recept

Enkelt recept på en julig cheesecake med smak av pepparkaka och lingon. Receptet får du här!

Cheesecake med lingon och pepparkaka – recept

Baka en klassisk cheesecake till jul! De här goda cheesecaken på philadelphiaost får god smak av pepparkaka och lingon. Enkelt att lyckas med vårt recept!

● 1 kaka, ca 12 bitar

Botten
50 g smör eller margarin
150 g pepparkakor

Fyllning
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 dl socker
2 ägg

Lingongelé
3 gelatinblad
1 ½ dl koncentrerad lingondricka
½ dl vatten
2 dl lingon

1. Sätt ugnen på 175°. Smält matfettet och låt svalna något. Krossa pepparkakorna till fina smulor, tillsätt matfettet och rör samman till en smulig massa.
2. Tryck ut smulorna jämnt i en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8–10 minuter.
3. Rör samman ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll i formen och ställ åter in kakan i nedre delen av ugnen. Grädda tills fyllningen stannat, ca 25–30 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna och ställ därefter kylskåpskallt.
4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda lingondrickan och vattnet.
5. Smält varsamt gelatinbladen i ca 1/2 dl av lingonsaften.  Häll ner den smälta gelatinblandningen i resterande saft under omrörning. Ställ svalt en stund tills blandningen börjar bli simmig i konsistensen.
6. Strö hälften av lingonen  över den kalla kakan och skeda över den simmiga lingongelén. Ställ åter kylskåpskallt så att gelén stelnar helt. Lossa kakan från formen och garnera med de sparade lingonen.

Tips!
Vill du göra en glutenfri cheesecake kan du använda glutenfria pepparkakor.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…