Annons

Annons

Påskens sötaste tryffelkakor

Dessa små påskkycklingar är söta i dubbel bemärkelse! Lika goda att äta som fina att ha på bordet.


Påskkycklingar

Påskkycklingar

Kycklingarna är ca 6 cm höga.

● ca 15 st

150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 ½ msk potatismjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning

175 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

Garnering

250 g marsipan
gul, röd och svart hushållsfärg
½ dl florsocker
2 tsk äggvita

Annons

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg en bit bakpapper i bottnen på en mindre långpanna, ca 18×24 cm. Smörj kanten.

2. Riv mandelmassan. Tillsätt matfettet och rör smeten ljus och porös.

3. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Blanda potatismjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om.

4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Ta ut kakan och låt kallna.

5.Fyllning: Hacka chokladen i mindre bitar. Ge vispgrädden ett snabbt uppkok. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör om till en slät kräm och ställ åt sidan att svalna till krämig konsistens.

6. Lossa den kalla kakbottnen från formen och dela i två jämnstora bitar. Bre ut ca ½dl av chokladfyllningen på den ena bottnen och täck med den andra. Låt kakan stå kylskåpskallt en stund tills bottnen blivit kall.

7. Ta ut runda kakor ur bottnen med ett kakmått som mäter ca 3 ½ cm i diameter. Bre en kupol med resterande chokladkräm ovanpå varje kaka med hjälp av en liten palett. Har chokladkrämen hunnit stelna för mycket? Doppa då kastrullen hastigt i varmt vattenbad. Se bara till att inget vatten hamnar i krämen. Låt kakorna stå svalt att stelna en stund.

8. Färga marsipanen gul, men spara en liten bit till näbbar och kammar. Färga den mindre biten röd.

9. Kavla ut den gula marsipanen tunt på florsockermjölad arbetsbänk. Skär ut bitar stora nog att täcka varje kaka. Forma marsipanen så slät som möjligt runt varje kaka, släta ut vecken och tryck till. Skär bort överflödig marsipan i nederkanten.

10. Blanda florsocker och äggvita till en slät och segrinnande glasyr. Doppa en tandpetare i glasyren och droppa två droppar på varje kyckling till ögon.

11. Forma små vingar av den gula marsipanen som blir över och tryck fast på sidorna. Den röda marsipanen formas till näbbar och kammar som trycks fast.

12. Doppa sist en tandpetare i den svarta färgen och dutta en liten prick i varje öga.

Tips!

Om delarna som trycks fast på kycklingen har svårt att fästa, kan de ”limmas” fast med lite av florsockerglasyren.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/