Annons

Annons

Parmesangratinerad fläskfilé

Allt i en form! Bjud på dragonpotatis, fläskfilé och sparris under ett krämigt täcke av parmesan.


Annons

gratinerad-flaskfile

Gratinerad fläskfilé med dragonpotatis

● 4 pers ● ca 45 min

1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
1 knippa grön sparris
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
ca 1 dl riven parmesanost
ugnsrostade tomater
500 g små kvisttomater
olivolja
flingsalt

Dragonpotatis

ca 600 g potatis
rapsolja till stekning
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk dragon

Servering

blandad sallad

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Ugnsrostade tomater: Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla lite olivolja över. Strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
3. Putsa filén fri från hinnor, krydda med salt och peppar och stek gyllenbrun runtom i lite smör. Efterstek i ugnen bredvid tomaterna i ca 17 minuter.
4. Ta ut fläskfilén och skär denica11cmtunnaskivor. Ta även ut tomaterna så snart de är klara. Höj ugnsvärmen till 225°.
5. Dragonpotatis: Skala potatisen och skär i tunna skivor, ca 5 mm. Stek dem mjuka i lite rapsolja i en stekpanna. Klyfta den gula löken och skiva vitlöken, vänd ner i potatisen tillsammans med dragon och stek vidare några minuter till. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisen i en lättsmord eldfast form.
6. Koka sparrisen nästan mjuk i lättsaltat vatten 2–3 minuter. Spola kall och skär i bitar.
7. Varva filéskivorna med sparrisen ovanpå potatisen.
8. Rör samman crème fraiche, grädde och parmesan. Häll blandningen över filén. Ställ in gratängen i ugnen i ca 15 minuter.
9. Ta ut formen ur ugnen och lägg på de ugnsrostade tomaterna. Servera den gratinerade fläskfilén med en blandad sallad som tillbehör.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson

Fler goda recept!

Lövbiff på gratängbädd
Lövbiffrulader med potatisgratäng

laxgratang
Krämig laxgratäng med parmesan

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…