Annons

Annons

Citronpajer med marängtopping


Citronpajer med marängtopping

●  8 pajer ●  1 tim

Pajdeg

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

1 äggula

Fyllning

2 citroner

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

Maräng

2 äggvitor

Annons

1 1/2 dl strösocker

Dessutom behövs

8 eldfasta portionsformar


1. Pajdeg: Hacka samman mjölet, sockret och matfettet till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

2. Dela degen i 8 delar och tryck ut i små ugnsfasta portionsformar. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

3. Nagga pajskalen i botten och förgrädda dem i ugnen i 4 minuter.

4. Fyllning: Finriv skalet och pressa saften ur citronerna. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner citronsaft och -skal tillsammans med grädde, mjöl och vaniljsocker. Fördela fyllningen i pajskalen.

5. Grädda pajerna i ugnen i ca 15 minuter, tills fyllningen stannat. Ta ut dem och höj ugnsvärmen till 250°.

6. Vispa äggvitorna hårt med sockret. Klicka eller spritsa ut små toppar på pajerna. Sätt in i ugnen igen tills marängen fått lite färg, ca 3 minuter.

7. Servera pajerna avsvalnade, gärna med lite vispad grädde.

Recept: Mette Ankarloo

Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...