Annons

Annons

Nötpaj med smak av pepparkaka

Bjud på en läcker pepparkakspaj med massor av goda julnötter!


Annons

Paj med smak av pepparkaka och notter recept

Läcker paj med oemotståndlig smak av pepparkaka och toppad med nötter!

Paj med smak av pepparkaka och nötter – recept

Perfekt paj att baka till jul! God botten av mördeg och en fyllning med smak av pepparkaka – toppa sedan med julens nötter eller mandel.

● 1 paj, ca 12–14 bitar

Mördeg
125 g smör eller margarin
3 msk socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula

Fyllning
300 g blandade nötter och mandlar
2 dl socker
3 ägg
1 ½ dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör eller margarin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk nystött kardemumma

Garnering
blandade nötter och mandlar
florsocker

1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut den jämnt i en rund bakform, ca 24 centimeter i diameter. Ställ kallt att vila i ca 30 minuter eller längre.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Finhacka alla mandlar och nötter. Tillsätt resterande ingredienser till fyllningen och rör samman till en slät smet.
4. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
5. Bre ut fyllningen jämnt i formen. Grädda pajen i ytterligare ca 25–30 minuter i nedre delen av ugnen.
6. Lossa pajen ur formen då den kallnat och garnera med hela nötter och mandlar. Sikta över lite florsocker.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…