Annons

Annons

Björnbärspaj med kola

Mjuk och fin kola med lite chokladsmak ihop med björnbär på ett sprött skal – en hit för gottegrisen!


Annons

paj-med-bjornbar-och-kola-recept

Ljuvligt god paj med björnbär, mördeg och kola!

TESTA OCKSÅ: Enkel dessert i glas med björnbär och vit choklad

Paj med björnbär och kola – recept

Baka godaste pajen med björnbär enligt vårt enkla recept! Bären får sällskap av en mördegsbotten och kola i den här lyxiga pajen som passar bra till både dessert och fika.

• ca 10 bitar

Mördeg
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 äggula
2 msk kallt vatten

RECEPT: Hemgjord björnbärssylt

Björnbärspuré
6 dl björnbär, 300 g
3 msk socker

Björnbärskola
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl rörsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

RECEPT: Krämig citronpaj med björnbär

Servering
ca 4 dl färska björnbär
vispgrädde

1. Deg: Hacka snabbt samman matfett, vetemjöl och socker till en smulig deg. Tillsätt äggula och kallt vatten. Hacka ytterligare en kort stund till en deg. Tryck ut den i en avlång pajform som mäter ca 12×35 centimeter. Låt stå kylskåpskallt i ca 30 minuter.
2. Puré: Låt björnbären sjuda under omrörning ett par minuter, eller tills de avgivit sin saft. Passera massan genom en sil med en sked tills bara kärnorna är kvar i silen.
3. Häll tillbaka det släta bärmoset i den rengjorda kastrullen. Sjud tills mängden reducerats till 1 ½ deciliter. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen.
4. Sätt ugnen på 200° , och grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12–15 minuter, eller tills det fått lätt gyllenbrun färg. Låt den kallna.
5. Kola: Mät upp vispgrädde, sirap, rörsocker, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt hälften av den reducerade björnbärspurén. Värm upp under omrörning och låt därefter kolasmeten koka utan lock i ca 20 minuter tills den håller 120. Har man ingen termometer kan man droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går den att rulla till en mjuk kula håller den rätt temperatur.
6. Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret under omrörning. Häll den släta kolasmeten i degskalet. Ställ svalt att stelna.
7. Tillsätt 3 matskedar socker i den sparade björnbärspurén och ge såsen ett uppkok. Ställ åt sidan att svalna.
8. Lossa den kalla kakan ur formen och garnera med de färska bären. Ringla över björnbärspurén. Servera gärna lite lättvispad grädde till pajen.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…