Annons

Annons

Fläskfilé med goda smaker

Bjud på ljuvlig fläskfilé med italienska smaker! Serveras med råstekt potatis och krämig sås på kalvbuljong.


Annons

festfilé med salami och salvia

Festfilé med salami och salvia

● 4 pers ● 40 min

1 fläskfilé, ca 800 g
smör till stekning
ca 8–16 salviablad
ca 8 salamiskivor
ca 100 g emmentaler eller annan lagrad ost
3 dl kraftig kalvbuljong
2 dl grädde
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad dragon
1 msk balsamvinäger

Råstekt potatis

ca 600 g skalad potatis av fast sort
2–3 msk rapsolja
salt och grovmalen svartpeppar
2–3 msk grovt repade blad av färsk timjan

Garnering

färska örter

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Råstekt potatis: Skiva potatisen i 4–5 mm tunna skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och råstek potatisen på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Krydda med salt och peppar och blanda ner timjan de sista minuterna.
3. Putsa fläskfilén fri från hinnor och dela den i två delar. Krydda runtom med salt och grovmalen peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek filén gyllenbrun.
4. Ta upp fläskfilén ur pannan och lägg den på skärbrädan. Skär fyra snitt ner till hälften i varje filébit. Fördela salviabladen, salamin och osten i snitten. Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 65°, ca 20 minuter.
5. Koka upp buljong, grädde, oregano, dragon och balsamvinäger i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter. Häll ner såsen i formen med fläskfilén när det är 10 minuter kvar av stektiden och låt den koka med.
6. Skär upp filén i 3–4 cm tjocka skivor och servera med såsen och potatisen. Garnera gärna med lite färska örter.

Recept: Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…