Annons

Annons

Nyttiga frallor med dinkelmjöl

Baka nyttiga frukostbullar med dinkel, råg- och vetekross. Dessa goda favoriter ger dig bra med fullkorn och mättar länge. Passar lika bra till frukost som till soppan!


dinkelfrallor

Både råg- och vetekross är rika på fibrer och mineraler. Dinkelflingor är också nyttigt, och gott, men kan bytas mot havregryn för något billigare bullar.
● ca 16 st

2 dl vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
2 dl dinkelflingor
4 dl mjölk
50 g jäst
1 msk honung
1 ½ tsk salt
8–9 dl vetemjöl special
med fullkorn

Garnering
dinkelflingor

1. Koka vattnet. Mät upp vetekross, rågkross och dinkelflingor i en degbunke. Häll över vattnet och rör om. Låt svalna. Värm mjölken till fingervarmt.
2. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt honung och salt.
3. Blanda ner vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg. Täck med  bakduk och låt degen vila i bunken i ca 45 minuter.
4. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla eller tryck till en jämntjock platta. Lyft över i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Pricka degen med en gaffel och markera rutor med en kniv. Har du ingen långpanna kan du forma degen till bullar, ca 16 st. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.
5. Pensla bullarna med vatten. Strö över dinkelflingor. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
6. Bryt isär bitarna när bullarna svalnat.

Av  Irene Ingelmark
Bild:  Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…