Annons

Annons

Baka grova tekakor med äpple

Med frön, aprikoser, honung och äpple i degen får du saftiga, smakrika tekakor.


Annons

tekakor

● Ca 22 st

50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
ca 13 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 dl russin och/eller hackade torkade aprikoser
1 ½ dl blandade frön, t ex solros-, pumpa- och linfrön

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och vattnet till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och det grovrivna äpplet. Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
3. I slutet av knådningen tillsätts russin och/eller aprikoser. Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort stund, eller tills frön och frukt blandats jämnt i degen.
4. Täck degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter.
5. Arbeta samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut den på bakbordet. Mjöla gärna bordet med mörkt lantbrödsmjöl.
6. Skär upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem. Ställ att jäsa i ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250°.
8. Grädda de färdigjästa kakorna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…