Annons

Annons

Mustig löksoppa med smakrik ost

Hemlagad löksoppa gratinerad med bröd och västerbottensost – ljuvligt gott!


Löksoppa

Löksoppa med västerbottensost

4 pers 40 min

2 stora gula lökar
1 liten vitlöksklyfta
2 msk smör
salt och vitpeppar
2 msk äppelcidervinäger
10 dl grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk kinesisk soja
4 skivor medelgrovt bröd
½–1 dl riven västerbottensost

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs de båda löksorterna i smöret tills löken blir genomskinlig, men utan att den får färg.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Smaka av med lite nymalen vitpeppar.
3. Häll på äppelcidervinägern och låt den koka in nästan helt. Tillsätt buljong, lagerblad och timjan och låt sjuda i 20–25 minuter. Smaka av med soja.
4. Rosta brödet och dela dem på mitten.
5. Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar. Lägg i brödbitarna och toppa med den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg, 5–10 minuter. Servera genast.  

Av Mette Ankarloo Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...