Annons

Annons

Mjuka snäckor med jordgubb

Trevliga snäckor med frisk smak av jordgubbar. Variera genom att använda någon annan favoritsylt – blåbär, hallon eller björnbär.


 

Jordgubbssnäckor

● 18 st ● 2 tim 30 min

3 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 ägg
11–12 dl vetemjöl special

Fyllning

100 g mandelmassa
2 dl jordgubbssylt

Annons

Garnering
1 ägg
1/2 dl mandelspån

Dessutom behövs

bullformar

1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen och lös den i mjölken. Rör i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Täck degen med ren bakduk och låt jäsa i 1 timme.
2. Grovriv mandelmassan. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 30×40 cm.
3. Bre på jordgubbssylten och strö över mandelmassan. Rulla ihop degen och skär i 18 bitar. Lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
4. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspånen. Grädda bullarna i ca 10 minuter.
5. Låt svalna på galler under bakduk.

Gilla Allers på Facebook

Recept: Mette Ankarloo Bild: Ralph Månsson

Kanelbullar

● ca 25 st

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1–2 tsk stött kardemumma
14–15 dl vetemjöl

Fyllning

250 g mjukt margarin
2 dl socker
2 msk kanel

Pensling

uppvispat ägg

Garnering

pärlsocker

 
1. Sätt ugnen på 225–250 grader. Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper kanterna, låt jäsa i 30 minuter.
3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp till en jämn och krämig smet, ställ åt sidan.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 25×45 cm.
5. Bre hälften av fyllningen över varje kaka. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär varje rulle i bitar, hur många beror på vilken storlek du vill ha på bullarna. Ställ bitarna med snittytan upp på en bakpappersklädd plåt, vik in änden under bullen så rullar den inte upp sig.
6. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla dem sedan med ägget och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Recept: Irene Ingelmark

Bild: Ralph Månsson

 




Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...