Annons

Annons

Mjuk vaniljkaka i långpanna

Som en stor vaniljbulle bakad i långpanna! Den här läckra mjuka kakan med len vaniljkräm blir garanterat en succé på fikabordet.


mjuk-kaka-med-vaniljkram-recept

Din nya favorit i långpanna – en mjuk kaka med vaniljkräm!

TESTA OCKSÅ: Citrusrutor i långpanna

• 1 kaka, ca 15 bitar

25 g jäst för söta degar
1 ½ dl kall mjölk
75 g rumsvarmt smör el margarin
1 ägg
1 ½ msk socker
5 ½–6 dl vetemjöl

Fyllning
2 ½ dl vaniljkräm, tex marsán

TESTA OCKSÅ: Brownies i långpanna

Garnering
1 msk smör el margarin
strösocker

1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt ägg och socker. Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg.
3. Smörj en långpanna, ca 18×25 cm. Rulla ut degen till ca tumtjocka längder, skär upp i bitar och fläta samman till ett lite slarvigt gallermönster i pannan.
4. Låt brödet jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 50 minuter. Sätt ugnen på 200°
5. Gör vaniljkrämen enligt recept på förpackningen.
6. Klicka vaniljkrämen i fördjupningarna i gallerverket och ställ in brödet i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 20 minuter.
7. Smält smöret eller margarinet till garneringen. Lossa det avsvalnade brödet från formen och pensla fettet över ytan. Strö ut socker på en tallrik och vänd kakan upp och ner i det. Tryck till lätt och vänd åter upp kakan.
8.Skär upp kakan i bitar vid servering. Kakan går bra att djupfrysa utan smör- och sockergarneringen.

Tips!
Du kan förenkla brödet genom att platta ut degen till en slät kaka i formen. Då den är färdigjäst trycker du gropar som fylls med vaniljkräm.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…