Annons

Annons

Minisemlor i 3 varianter

Fördelen med minisemlor är att man kan äta många! Och med dessa små godingar får du variation dessutom, med tre olika smaker på grädden; mörk choklad, vit choklad och lakrits.  


semlor

● ca 40 bullar

75 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
½ ägg
1½ tsk vaniljsocker
ca 7 dl vetemjöl

Pensling
½ ägg
några saltkorn
2 tsk vatten

Fyllning till ca 20 bullar
100 g mandelmassa
3 dl vispgrädde

Annons

TESTA OCKSÅ: Klassiskt semelrecept

Tryffel
50 g mörk choklad
50 g vit choklad
4 Kick lakritsfudge + några droppar svart hushållsfärg
1½ dl vispgrädde

Garnering
florsocker

1. Rör matfett och socker till degen vitt och poröst. Värm mjölken fingervarm.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Vispa 1 ägg helt lätt och tillsätt hälften i degvätskan. Spara resten till penslingen. Tillsätt därefter vaniljsocker och någon matsked av matfettsblandningen. Blanda sist ner 5 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.
4. Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resterande vetemjöl. Arbeta nu degen blank och smidig.
5. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk, forma till en längd och skär upp i mindre bitar. Rulla dessa till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
6. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla de färdigjästa bullarna med det halva ägget som rörts samman med några saltkorn och vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter. Låt kallna under bakduk på galler.
8. Tryffelfyllningar: Hacka mörk och vit choklad och lakritsfudge och lägg var för sig i tre små bunkar. Koka upp grädden och häll 1/3 i varje bunke. Rör varje tryffel till slät konsistens. Låt stå kylskåpskallt ca 1 timme för att stelna till.
9. Rör samman mandelmassan med 1–1 1/2 msk av vispgrädden till slät konsistens. Skär av ett lock på bullarna och bre ut massan på underdelarna.
10. Vispa resterande grädde och rör ner 1/3 i varje tryffelsmet. Rör om till slät konsistens. Färga eventuellt lakritstryffeln med några droppar extra hushållsfärg.
11. Spritsa varje gräddsmet i ca 6–7 bullar eller klicka på med en sked. Lägg på locken och strö över florsocker.

Av Irene Ingelmark
Bild:  Ralph Månsson

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att äta fler semlor


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/