Annons

Annons

Marinerad fläskfilé med fänkålsgratäng

Fläskfilé är en favorit för många! Här i en smakrik marinad och ihop med en krämig fänkålsgratäng.


marinerad-flaskfilé-med-gratang-pa-fankal-recept

Fin bjudrätt med marinerad fläskfilé och en lyxig gratäng på fänkål!

TESTA OCKSÅ: Festfin fläskfilé med krämig risotto

Marinerad fläskfilé med gratäng på fänkål – recept

Bjud på en marinerad fläskfilé med en lyxig gratäng på fänkål och ost! Fläskfilén som tillagas i ugn får god smak av chili, lime och houng och passar även utmärkt på en buffé!

• 4 pers • ca 1 tim

ca 500 g fläskfilé
2 tvättade lime, saft och skal
ca 1 msk torkade chiliflakes
1 msk honung

RECEPT: Fläskfilèrulader på italienskt vis

Fänkålsgratäng
2–4 fänkål, ca 800 gram
salt och svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde, 40 %
200 g naturell färskost
1 dl riven ost, vällagrad
10 små tomater

TESTA OCKSÅ: Fylld fläskfilé med äppelmos

1. Putsa köttet fritt från senor. Dela i 4 bitar. Lägg i dubbla plastpåsar. Rör ihop limeskal + saft, chiliflakes och honung. Häll ner över köttet i påsen, knyt till och låt det ligga 30 minuter. Går bra att göra kvällen innan.
2. Skölj fänkålen fri från eventuell jord. Dela i mindre bitar på längden. Behåll roten! Den är god. Lägg i en ugnsfast form med salt och peppar. Ingen olja. Rosta i 225°, ca 20 minuter.
3. Skala och riv vitlöken. Rör ihop med grädde, färskost, riven ost och salt och peppar.
4. Bryn fläskfilén i en panna. Ta upp och lägg i en ugnsfast form när det är ordentligt brynt. Häll ner marinaden i pannan och ge ett rejält uppkok. Häll den över köttet. Sänk ugnsvärmen till 125° och sätt in köttet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Använd köttermometer för bäst resultat. Innertemperaturen ska hålla 68° när du tar ut köttet.
5. Höj ugnsvärmen till 225°. Lägg tomater och ostsmet på fänkålen och baka klart i högre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…